Pictura rupestră a fost descoperită în Indonezia și este cea mai veche operă de artă figurativă din istorie, conform unui studiu publicat în publicația Nature.
Desenul reprezintă un porc roșu de dimensiuni mari, alături de trei figuri de oameni. Experții susțin că scena ar fi fost pictată în urmă cu peste 51 de milenii.
Pictura „spune în mod clar o poveste care constituie cea mai veche dovadă narativă cunoscută”, cu mult înaintea altor picturil rupestre din Franța, de la Lascaux și Chauvet, a spus arheologul Adam Brumm, unul dintre autorii studiului publicat în revistă, într-o conferință de presă. Până acum, cel mai vechi desen era o scenă de vânătoare, identificată de aceeași echipă de cercetători în 2019, într-o peșteră indoneziană, a cărei vechime a fost estimată la circa 44.000 de ani.
Creativitatea lui Homo sapiens ar putea fi rescrisă
Această ultimă descoperire, din peștera de lângă Maros-Pangkep, pe insula Sulawesi, punctează „prima dată când depășim bariera de 50.000 de ani”, a declarat un coautor al studiului, arheologul Maxime Aubert, de la Universitatea australiană Griffith.
Tot acesta crede că dacă primii reprezentanți ai speciei noastre au fost capabili să spună o poveste atât de „sofisticată” prin artă, istoricii pot rescrie înțelegerea noastră asupra evoluției cognitive a lui Homo Sapiens.
Mai trebuie spus că pentru datarea lucrării, oamenii de știință au folosit o nouă metodă cu lasere, care genează un fel de puzzle al probelor de rocă, reconstituit de un software complex.
Tehnica numită „ablație cu laser” este mai precisă, mai ușoară, mai rapidă și mai ieftină decât cea clasică, ce utilizează Carbon 14, având nevoie probe de rocă mult mai mici.
„Aceasta nu ne permite să datam direct vopseaua, ci mai degrabă diferitele straturi de minerale care s-au aglomerat pe ea de-a lungul timpului. Cercetătorii au reușit să acceseze stratul cel mai apropiat de vopsea și să determine astfel vârsta sa minimă”, mai spune Maxime Aubert .
Tot el presupune că lucrarea aparține primelor grupuri de oameni ce au traversat Asia de Sud-Est înainte de a ajunge în Australia, în urmă cu aproximativ 65.000 de ani. „Este probabil doar o chestiune de timp până când vom găsi mostre mai vechi”, declară arheologii.
Amintim, primele imagini produse de mâna omului cunoscute până în prezent sunt linii și modele simple în ocru, datând de acum 100.000 de ani și descoperite în Africa de Sud.