Centre vechi în haine noi

0
Temple Bar
Temple Bar

Călătorind prin țară am observat că în ultimii zece ani în multe orașe au fost realizate proiecte de revitalizare a vechilor arii arhitecturale din centru, zone care din diferite motive ajunseseră într-o stare de degradare avansat. În anii ‘70, în unele reședințe de județ, clădirile vechi au fost pur și simplu demolate și înlocuite cu ansambluri arhitecturale care doreau să impună un alt model de urbanism.

 

Așa s-a întâmplat la Suceava (demolari anii ‘60 ai secolului trecut), parțial la Iași. În alte părți , la Giurgiu sau la Calarași de exemplu case vechi foarte frumoase au fost ascunse după perdele de blocuri. Unele zone vechi au supraviețuit, chiar dacă au fost construite și acolo piețe urbane dominate de clădirea Consiliului Județean de Partid. Așa s-a întâmplat la Baia-Mare, Brăilă și Craiova.

Alte oraşe au scăpat, păstrându-se centrul vechi, încărcat de istorie, intact, cum este cazul la Sibiu, Sighişoara şi Braşov.

Centrul nou Braila
Centrul nou Braila

Vezi și Care este bugetul pentru Prima Casă și ce schimbări aduce

În acest ultim exemplu, a fost construit un centru nou, din fericire situat la distanţă de vatra oraşului, într-o zonă nouă dominată de arhitectura socialistă standardizată şi monotonă. Nici localnicii şi nici turiştii nu au apreciat aceste întreprinderi, frecventarea lor fiind cu mult sub cea a centrelor vechi chiar şi atunci când acestea nu erau renovate.

Mari atracţii turistice

După anul 2000 a apărut o adevărată modă a amenajării unor zone cunoscute ca Centrul Vechi, zone de cafenele, restaurante, buticuri de artă, ceea ce a pus în evidență clădiri remarcabile sau cel puţin interesante. Această modă a fost influențată de exemplul Temple Bar, vechi centru al capitalei irlandeze Dublin.

Este de remarcat că, urmare a unui început de renovare din partea autorităţilor, în marea majoritate a cazurilor, centrele vechi au început să devină extrem de atractive pentru investitori iar apoi şi pentru turişti şi chiar localnici. Oricum, mult mai atractive faţă de centrele noi., chiar dacă nu sunt îndeplinite toate obiectivele. Cazul Centrului Vechi din Bucureşti este unul dintre aceste cazuri, chiar dacă unele clădiri încă reprezintă un pericol de prăbuşire.

 

Centrul Vechi Lipscani
Centrul Vechi Lipscani

Desigur că fiecare localitate poate avea ceva specific care îi ridică semnificativ cota turistică. DE exemplu, faptul că la Oradea există mormântul unui împărat al Imperiului Roman sau că Sighişoara este cea mai mare cetate feudală germană înconjurată.

Poţi să fii surprins de frumoase case vechi în Călăraşi şi Giurgiu. Peste toate, spectacolul arhitecturii vechi caracterizate de amestecul de stiluri, în care cel mai spectaculos apare alăturarea influenţelor orientale cu cele occidentale. Pentru ca centrele vechi să reprezinte un succes turistic este deosebit de important investiţii în localuri de consum cu specfic tradiţional şi internaţional precum şi în marketizarea acestora.

Sursa: lifeandstyle.ro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele