Centrul de Transfuzii din România: spații inadecvate, aparatură învechită, înscriere cu pixul a rezultatelor testelor de sânge.

0
transfuzie-sanguina

Centrele de Transfuzii din România sunt total depăşite. Dotările au rămas în urmă cu 5 decenii, personalul e insuficient, spații inadecvate iar pacienţii nu primesc tratamentul corespunzător. Concluziile apăreau într-un raport al Comisiei Europene, făcut acum doi ani. Lucrurile, însă au rămas la fel. Nimic nu s-a schimbat, deşi autorităţile au tot promis de-a lungul timpului. Aşa că Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, funcţionează în continuare, la limita legii, relatează Digi24. 

Peste o sută de pacienţi, bolnavi de talasemie, ar fi trebuit mutaţi de la Institutul de Hematologie, la Spitalul Colentina, încă de acum doi ani. Însă nici în acest moment nu a început transferul lor. Deşi, specialiştii spun că viaţa acestora este în pericol. Ministerul Sănătăţii a promis că bolnavii vor fi mutaţi în această vară, dar încă nu s-a întâmplat nimic.

Citește și: Pintea: investițiile în spitale trebuie să se efectueze în paralel cu dezvoltarea medicinei primare

Comisia Europeană cerea încă în 2017 revizuirea completă a structurilor Institutului Naţional de Hematologie, după ce a constatat că aici se încalcă legislaţia europeană privind calitatea şi siguranţa sângelui. Şi că pacienţii sunt trataţi în spaţii vechi şi inadecvate.

În plus, echipamentele sunt şi ele depăşite şi insuficiente pentru gestionarea eficientă a colectării, testării şi prelucrării sângelui.  

De asemenea, este necesară şi informatizarea sistemului prin care angajaţii înregistrează rezultatele testelor de sânge.

Faptul că această procedură se face cu pixul pe hârtie de către personalul medical reprezintă o ameninţare gravă la starea sănătăţii publice, pentru că oricând pot apărea erori fatale, mai spun specialiştii.

În perioada în care a fost realizat raportul, a avut loc şi misiunea de audit pentru sistemul transfuzional din România, realizată de coordonarea DGSANTE, din cadrul Comisiei Europene, se mai arată de Digi24. 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele