Cetatea Feldioara, una dintre cele mai interesante din România, va putea fi vizitată din nou

0
- Reclama -

Sorin Taus, primarul din Feldioara, a precizat că reconstrucţia cetăţii medievale, începută în 2013, se va încheia până în data de 30 iulie 2017.

Lucrările au început în urmă cu aproape 4 ani, iar investiţia totală a fost de 15 milioane de lei, fonduri alocate de la Consiliul Judeţean Braşov.

Proiectul de restaurare al cetăţii de la Feldioara a folosit doar materiale speciale, foarte apropiate de cele folosite de teutoni în secolul al XIII-lea, când au ridicat fortificaţia şi i-au dat numele ”Marienburg”.

Din construcţia iniţială se mai păstrează doar un zid, format din bolovani legaţi cu mortar de bună calitate. Distrusă de invazia tătarilor, cetatea care a fost reconstruită, în forma actuală, de către locuitorii din Feldioara.

Cetatea avea turnuri înalte, foarte utile în caz de asediu, ziduri înalte şi o fântână. Aceste avantaje defensive nu au împiedicat, însă, distrugerea cetăţii: în 1430, de turci, şi în 1457, de armata lui Vlad Ţepeş. Cetatea a fost refăcută de fiecare dată.

- Reclama -

Feldioara este la doar 20 de kilometri de Braşov. În acest an, la Feldioara se va organiza din nou festivalul „Trandafirul din Cetate”.

”Noi am creionat o strategie de dezvoltare a comunei Feldioara pe turism, pentru că avem foarte multe monumente în localitatea noastră, pentru că mai avem biserica fortificată din sec. al XIII-lea, biserica fortificată de la Rotvbav, din sec. XIII, unde, din păcate, turnul s-a prăbuşit, dar sperăm, în colaborare cu Biserica Evanghelică, să depunem un proiect pentru a-l reface cu fonduri europene, avem biserica ortodoxă, avem monumentul studenţilor saşi unde a murit Michael Weiss, în bătălia de la 1612. Toate acestea fac să pună Feldioara pe o hartă turistică naţională şi chiar de interes internaţional”, a precizat primarul Sorin Taus pentru Adevărul.

Pentru injectările realizate în zidărie, precum şi pentru realizarea tencuielilor de refacere a suprafeţelor degradate s-a folosit un var hidraulic natural certificat NHL5, produs în Italia cu materie primă extrasă şi prelucrată din Munţii Dolomiţi.

”Drumul de strajă al cetăţii va fii construit din lemn de brad aşa cum a fost cel iniţial. Am găsit cetatea într-un stadiu avansat de degradare. În urma lucrărilor şi a săpăturilor au fost descoperite vestigii în perimetrul fortificaţiei despre care nu existau informaţii. Lucrările de restaurare sunt complexe, sunt executate cu riscuri mari dar şi o oarecare frică, pentru că zidurile sunt şubrede şi nu se ştie când cedează”, a explicat şi coordonatorul lucrărilor de la cetatea Feldioara, Alexandru Stoica.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele