UPDATE: CEx PSD cu scântei: Stănescu și-a pierdut funcția

0

După CEx, Dăncilă pare Șef Suprem

Dăncilă a intrat în dezacord cu Paul Stănescu. De partea premierului au fost Marian Oprişan (Vrancea), Niculae Bădălău (Giurgiu) şi Dumitru Buzatu (Vaslui).  Premierul Viorica Dăncilă le-a transmis liderilor PSD, în şedinţă, că nu ţine cu dinţii de funcţia de premier.

Discuţia a venit în contextul în care Dăncilă a cerut ca Congresul să fie organizat cât mai repede, chiar în luna iunie, iar o altă tabără din partid, condusă de Paul Stănescu, s-a opus. 

”Într-un partid e obişnuit să nu avem aceşaşi punct de vedere, doar e democraţie. Îmi pare rău că Paul Stănescu şi-a dat demisia, a spus că din motive personale” crede Dăncilă.

 

Liderii PSD au aprobat, cu majoritate de voturi, propunerea Vioricăi Dăncilă: Congresul PSD va avea loc pe 29 iunie. În replică, Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv. Parlamentarii controlaţi de Paul Stănescu, Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea ar putea vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, cu scopul de a susţine ulterior (re)instalarea lui Mihai Tudose în fruntea Executivului.

Deși fără sorți de izbândă, Firea face declarații

Înainte de CEX, Paul Stănescu, în mod surpinzător, a refuzat să facă declaraţii. În schimb, Gabriela Firea s-a pronunţat clar pentru un Congres după prezidenţiale. “Ne confruntăm cu o moţiune de cenzură. Noi, în loc să strângem rândurile pentru a depăşi cu bine moţiunea de cenzură în Parlament, ce facem, începem iar să o luăm de la capăt cu grupuri, grupuleţe, tabere şi pe urmă cred că dăm satisfacţie adversarilor noştri, în loc să fim uniţi vom fi din nou preocupaţi de alte subiecte”, a mai declarat primarul Capitalei.

Comitetul Executiv al PSD a stabilit data de 29 iunie pentru organizarea unui congres al partidului, au precizat vineri, surse participante la reuniune.

În cadrul congresului urmează să fie modificat Statutul partidului, să fie aleasă o nouă conducere şi să fie prezentat candidatul la alegerile prezidenţiale.

Paul Stănescu a demisionat vineri din funcţia de preşedinte executiv al PSD, în timpul şedinţei CEx în care se hotărăşte, printre altele, data organizării congresului formaţiunii.

Dăncilă a susţinut în discursul său necesitatea organizării congresului pentru alegerea noii conduceri, în urma condamnării lui Liviu Dragnea, cât mai curând, în timp ce Paul Stănescu voia ca acest congres să fie organizat după alegerile prezidenţiale.

Paul Stănescu este de aceeași părere cu Gabriela Firea sau Nicolae Bădălau. Acesta din urmă crede că PSD este încă un partid iubit de români.

„Să venim cu un mesaj clar pentru români, şi nicidecum să alergăm după scaun. Un Cogres va trebui să aibă loc pentru modificarea statului şi pentru alegerile prezidenţiale. Acum avem o conducere statutară şi nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic nu este un gol de putere”, susține Firea.

După ordonanța care îl va ajuta să rămână șef de Consiliu Județean pentru că această funcție va fi ocupată în urma votului direct, Oprişan spune că Viorica Dăncilă ”a demonstrat că e un lider care are ceva de spus”.

„Doamna premier, prin analizele şi prin modul în care s-a comportat în ultima perioadă, a demonstrat că e un lider care are ceva de spus. Eu nu candidez la funcţia de preşedinte şi vă spun clar că nu ai cum să ştii cine va ieşi, în mâna oricărui soldat se află sabia de mareşal”.

Oprișan crede că persoana care va candida la alegerile prezidenţiale din partea PSD trebuie să fie ”un om care să-şi iubească ţara în primul rând şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia”.

”Candidatul la alegerile prezidenţiale trebuie să fie un tip serios, un candidat serios, un om puternic, un om cu reale calităţi şi un om care să-şi iubească ţara în primul rând şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia. (…) PSD întotdeauna a avut candidat la prezidenţiale”, a declarat Marian Oprişan.

Întrebat şi dacă actualul preşedinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, ar putea fi un potenţial candidat al PSD la prezidenţiale, Oprişan a spus că acesta este ”mare savant şi un mare român, dacă ar vrea să candideze la prezidenţiale e o veste bună”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele