China va furniza Afganistanului alimente, vaccinuri și medicamente

0
protest femei afgane
protest femei afgane Kabul

China va furniza Afganistanului controlat de talibani produse în valoare de aproape 31 milioane de dolari, care constau în alimente, vaccinuri și medicamente, a declarat miercuri Ministerul de Externe al Chinei, citat de CNN.

 

Hua Chunyin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, susține că decizia a fost anunțată în cadrul primei întâlniri a miniștrilor de externe din țările vecine ale Afganistanului și va fi „pentru utilizare de urgență a poporului afgan”. Ministrul chinez de externe Wang Yi a anunțat, de asemenea, că China va dona 3 milioane de doze de vaccin în Afganistan într-un primul lot, potrivit agenției de știri chineze Xinhua. Nu este clar când sunt programate administrarea vaccinurilor.

Vezi și Năsui a desființat posturi de “atașati de turism” cu salarii de 12 mii de euro pe lună

Vorbind în cadrul reuniunii miniștrilor de externe, Wang a mai spus că Statele Unite și aliații săi sunt mai obligați decât orice altă țară să ofere asistență economică și umanitară poporului afgan. Oficialul chinez a declarat că SUA ar trebui să „își asume responsabilitățile” în țară, contribuind la asigurarea dezvoltării și stabilității acesteia, în timp ce va trebui să „respecte suveranitatea și independența Afganistanului”, a raportat Xinhua.

Wang a cerut talibanilor să combată terorismul și să se unească cu grupurile etnice din țară. El a spus că vecinii regionali ai Afganistanului, care includ Pakistan, Iran, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, ar trebui să coordoneze și să coopereze cu ei pentru a „construi o structură politică largă și incluzivă, să urmeze politici interne și externe moderate și prudente, să traseze o linie clară față de forțele teroriste”, potrivit Xinhua.

China împarte o frontieră de 80 kilometri cu regiunea de vest a Chinei Xinjiang.

În urma unei întâlniri de înalt nivel între liderii talibani și ministrul de externe chinez la Tianjin în iulie, Wang a numit talibanii „o forță militară și politică importantă în Afganistan” și a declarat că vor juca „un rol important în pacea, reconcilierea și țara țării. procesul de reconstrucție”.

În schimb, talibanii au numit China „bun prieten” și s-au angajat să „nu permită niciodată teroriștilor să folosească teritoriul afgan pentru a se angaja în acte dăunătoare Chinei”, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe chinez în cadrul întâlnirii.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele