Ciolacu declară că este normală raționalizarea alimentelor după plafonarea prețurilor

5
marcel ciolacu psd interimar presedinte
- Reclama -

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, întrebat despre raționalizarea produselor de bază în cazul plafonării prețurilor că i „se pare normal”. „În Ungaria așa s-a făcut”, a spus acesta. Ulterior, Ciolacu a revenit asupra declarației și a spus că nu este vorba despre o „raționalizare”, ci despre o „limitare”. Subiectul plafonării prețurilor la alimentele de bază, propunerea președintelui PSD, va fi discutată marți, în ședința Coaliției.

 

„Astăzi o să avem o discuție. Am mai avut discuția și reducerea de TVA nu va avea impactul pe care ni-l dorim cu toții. Poate o plafonare a prețurilor la alimentele de bază, într-o limită, pentru că nu poți să o faci fără limită pentru că atunci intrăm în altceva, este o discuție, dar nu am avut această discuție în Coaliție și astăzi vom avea această discuție.

La întrebarea jurnaliștilor dacă produsele pentru care va fi aplicată plafonarea ar trebui raționalizate, Ciolacu a declarat: „în Ungaria așa s-a făcut, mi se pare normal. Nu poți să cumperi cu camionul că facem export de produse plafonate”.

Ulterior, liderul PSD a revenit asupra declarației și a spus că „este o limitare, nu o raționalizare.”

- Reclama -

Vezi și Cîțu și-a manifestat opoziția față de plafonarea prețurilor

Întrebat despre ce produse este vorba, președintele PSD a răspuns: „produsele de bază, făină, zahăr, lapte”.

„Eu nu sunt specialist, eu nu știu câtă făină consumă o familie. Sunt date, dar se fac studii, lucrurile acestea vin din cifre, nu de la oameni politic. Vreți să vă spun eu câte ouă ai voie să cumperi?”, a mai declarat Ciolacu.

Cîțu se teme de penurie de alimente

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat marți dimineață că o eventuală plafonare a preţurilor la alimente presupune riscul de avea penurie şi de apariţie a cozilor.

„Vreau să văd propunerea (n.r. de plafonare a preţurilor la alimente) cum este fundamentată. O să vină în coaliţie şi acolo vom lua o decizie. Până acum nu am văzut această propunere, dar exprim un punct de vedere al unui liberal şi al unui economist: atunci când plafonezi preţurile, există riscul de a avea o penurie şi să vedem cozi”, a spus Florin Cîțu.

În Ungaria au apărut raționalizările

Un lanţ de supermarketuri din Ungaria, prezent şi în România, va impune de azi cumpărarea în cantităţi limitate a unor alimente precum zahăr, făină, lapte și ulei de floarea soarelui. Decizia vine după ce Guvernul de la Budapesta a decis plafonarea prețului mai multor produse de bază.

Anumite produse de bază vor putea fi cumpărate în cantități plafonate, astfel uleiul va putea fi cumpărat până la 10 litri, zahărul și făina până la 10 kilograme, respectiv laptele UHT până la 12 litri.

Supermarketul s-a angajat chiar să aibă prețuri mai mici decât plafoanele maximale impuse de executivul de la Budapesta, iar în presa din Ungaria au început să apară explicații ale acestei strategii de marketing.

- Reclamă -

5 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele