UPDATE: Cîțu răspunde la acuzele lui Voiculescu și îl pune la treabă pe Barna

3
citu voiculescu
- Reclama -

Dan Barna a precizat în urma solicitărilor adresate de prim-ministrul Florin Cîţu, că în cursul zilei de joi a fost informat de echipa de la Ministerul Sănătăţii că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi şi a transmis o notă la Cabinetul premierului.

 

„Ca urmare a solicitării transmise public de premierul Florin Cîţu fac următoarele precizări: am fost informat ieri, 15 aprilie, de echipa de la Ministerul Sănătăţii că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi. Am solicitat imediat secretarului de stat să facă o notă de informare premierului Florin Cîţu, cu stadiul situaţiei, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătăţii. Nota a fost transmisă conform numărului de înregistrare la cabinetul premierului ieri, 15 aprilie, la ora 11,05”, a scris Dan Barna, vineri, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că, ulterior, în cadrul şedinţei de Guvern, i-a transmis premierului că a fost informat că este o situaţie în analiză la Ministerul Sănătăţii legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 şi că a cerut să îi fie trimisă şi a primit o notă pe acest subiect.

„Premierul, ca ministru interimar al Sănătăţii, mi-a comunicat că va analiza aceste informaţii”, a completat Barna.

- Reclama -

Știre inițială

Premierul Florin Cîţu i-a solicitat vicepremierului Dan Barna să prezinte în şedinţa de Guvern dacă ştia despre existenţa unor diferenţe între datele raportate şi cele reale privind persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care au murit şi ce măsuri a dispus.

„Aici lucrurile sunt foarte importante şi trebuie clarificate dacă este aşa. Eu îi cer public vicepremierului Dan Barna, care este coordonatorul Ministerului Sănătăţii şi a fost de la începutul anului, să ne spună dacă ştia despre aceste lucruri şi ce măsuri a dispus şi îi cer public prezinte în şedinţa de Guvern aşa ceva”, a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, întrebat despre afirmaţiile fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu potrivit cărora „există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID.

Şeful Executivului i-a cerut, de asemenea, lui Barna să prezinte şi un raport referitor la o altă acuză a lui Voiculescu potrivit căruia fiecare „accident” din sistemul sanitar „a fost manipulat, a fost folosit politic”.

„Această acuzaţie… Atunci mai avem pentru domnul vicepremier Barna încă un raport de prezentat. Şi îi cer public domnului vicepremier Barna să prezinte în şedinţa de Guvern şi public dacă avea cunoştinţă de aceste acuzaţii şi cu ce soluţii a venit. Şi aici sunt foarte serios. Domnul vicepremier Barna este coordonatorul Ministerului Sănătăţii, dacă avea cunoştinţă despre aceste acuzaţii şi nu le-a prezentat public, vedem ce s-a întâmplat, dar ce soluţii a dispus. Eu vă spun că în nicio şedinţă de Guvern, până acum, nu a fost prezentată o notă de informare în care să fie prezentate aceste acuzaţii, pentru că eu aş fi luat măsuri. De fiecare dată când mi-au fost prezentate deficienţe într-un minister am luat măsuri, nu am aşteptat”, a afirmat Florin Cîţu.

Întrebat şi despre afirmaţia lui Vlad Voiculescu privind existenţa unei mafii în Sănătate, prim-ministrul a reluat apelul la Dan Barna să prezinte o situaţie în acest sens.

„Îi cer domnului vicepremier Dan Barna, coordonatorul Ministerului Sănătăţii, să prezinte public şi în şedinţă de Guvern, tot ce ştia despre mafia din Sănătate şi dacă i s-a adus la cunoştinţă acest lucru şi ce măsuri a dispus pentru a elimina mafia din Sănătate. Până astăzi, în nicio şedinţă de Guvern, nu a fost prezentată o notă de informare sau măsuri care să elimine mafia din Sănătate. În acelaşi timp, eu, repet, poţi să faci reformă cu propriul aparat administrativ, singura reorganizare care a redus cheltuieli şi a redus numărul de directori generali a fost făcută de mine, anul trecut, când eram ministrul Finanţelor Publice. Deci, se poate face. Să declarăm e uşor”, a transmis Cîţu.

Vezi și Voiculescu, atac frontal la Cîțu

El a adăugat că Dan Barna poate prezenta un singur raport pe cele trei teme. „Nu trebuie să vină cu trei rapoarte, poate să vină cu un singur raport pe cele trei trei teme, cele trei acuzaţii şi public şi în şedinţă de Guvern. Deci, nu trei rapoarte, un singur raport. (…) Să nu fie trei, dar, dacă doreşte trei, e bine şi trei, eu am spus că e mai simplu să vină cu unul singur şi public şi în şedinţa de Guvern”, a explicat prim-ministrul Cîţu.

- Reclamă -

3 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele