City Insurance în prag de faliment, sub conducerea lui Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase

Informateca

Dan Odobescu, a preluat în vara lui 2015 funcțiile de director general și președinte al Consiliului de Administrație al societatii de asigurari City Insurance, în urma demisiei lui Nicolae Mușat. Dan Odobescu este cumnatul fostului premier Adrian Nastase (soția sa, Rodica Odobescu, fost director general al Tarom, este sora Danei Nastase).

Odobescu a reușit să ducă compania de asigurări la nivelul în care aceasta se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de polițe valide pe piața RCA, dar această ascensiune nesigură și fără o traiectorie clară către stabilitate a împins societatea către prăpastia falimentului.

Dacă inevitabilul se va produce, contribuția celorlalți asigurători la Fondul de Garantare a Asiguraților va trebui să crească în prima parte a anului viitor în condițiile în care, spun sursele Profit.ro, impactul ar fi cel puțin similar cu cel al prăbușirii Astra Asigurări.

Citiți și: Suntem fruntașii Europei la creștere economică!

Conform aceleiași surse, după primele trei luni din 2017, City era cel mai mare jucător de pe piața RCA cu peste 1,3 milioane de polițe valide,mai mult decât avea Astra când a intrat în faliment, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară.

În luna aprilie a acestui an, prin decizia nr.463 din 04.04.2017, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat neîndeplinirea planului de redresare de către City Insurance și a decis, printre altele, amendarea directorului general al societății și retragerea autorizației acestuia.

Cu un deficit uriaș, City Insurance poate fi salvată de un investitor elvețian interesat de companie

City Insurance are un deficit de capital de peste 30 de milioane de euro, potrivit estimărilor ASF, și așteaptă să fie salvată de un investitor elvețian care și-a arătat disponibilitatea de a investi 50 de milioane de euro în societatea de asigurare.
Sursele Profit.ro arată că discuțiile cu ASF sunt practic finalizate și că, de câteva săptămâni, este așteptată dovada că suma de bani se află în contul din Elveția indicat de potențialul investitor.
Până în prezent, mai spun sursele noastre, s-au încercat mai multe formule de capitalizare indirectă a City Insurance sau de “cosmetizare” a obligațiilor de plată pe care firma le are, însă ASF nu ar fi acceptat decât varianta capitalizării directe, prin aport de numerar.
Procedurile complexe specifice băncilor din Elveția ar putea face, însă, imposibilă verificarea contului respectiv, ceea ce ar putea conduce la ratarea tranzacției. City Insurance rămâne cea mai reclamată societate de asigurări din România, ca urmare a întârzierilor sau omisiunilor la plata despăgubirilor pe RCA.

În acest context, mai arată sursele Profit.ro, există deja pregătite scenarii în care City Insurance intră în faliment. FGA poate gestiona logistic un astfel de eveniment, indiferent de momentul în care se va petrece, însă, financiar, va fi nevoie de o majorare a contribuției asigurătorilor. Impactul unui faliment al City pe disponibilitățile FGA ar fi cel puțin egal cu cel al prăbușirii Astra Asigurări, în condițiile în care City avea peste 1,3 milioane de polițe RCA la finele lunii martie și a continuat să vândă agresiv, inclusiv după ce a fost amendată și a intrat pe legea rezoluției.

Citeste si...  Chimcomplex Borzeşti a cumpărat Oltchim Râmnicu Vâlcea

 

Citiți mai multe pe profit.ro


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *