Ciucă a vizitat Centrala Nuclearelectrica de la Cernavodă

1
Centrala Nucleară Cernavodă
Centrala Nucleara Cernavodă
- Reclama -

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat, luni, Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, împreună cu o delegaţie din care au făcut parte mai mulţi membri ai cabinetului, consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu şi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

 

Discuţiile s-au axat asupra rolului energiei nucleare în strategia energetică a României şi modul în care dezvoltarea programului nuclear românesc, prin proiectele de investiţii ale Nuclearelectrica, va contribui la securitatea energetică şi la tranziţia energetică către o economie curată.

„Având în vedere taxonomia recent aprobată de Comisia Europeana, care a acceptat energia nucleară ca fiind energie de tranziţie, Guvernul susţine proiectele de operaţionalizare a unităţilor 3 şi 4, cât şi retehnologizarea unităţii 1. Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR, proiecte ce au fost agreate prin acordul interguvernamental România -SUA. Aceste proiecte vor contribui la independenta energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
Conducerea SN Nuclearelectrica a prezentat şefului Executivului şi delegaţiei guvernamentale proiectele de investiţii strategice în valoare estimată de 9 miliarde de euro, printre care: Retehnologizarea Unităţii 1, Proiectul Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar şi proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalaţia de Detritiere. Proiectele de investiţii ale SNN vor contribui cu energie curată, fără emisii de CO2, la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică locală şi naţională la dezvoltarea industriei nucleare şi la formarea unei noi generaţii de specialişti.

Din delegaţia guvernamentală au făcut parte, Virgil Popescu, ministrul Energiei, Mircea Abrudean, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Attila György , secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Dan Cărbunaru, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului, George Agafiţei, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

- Reclama -

Cioloş: Simion este cel mai bun prieten al PSD

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele