Ciucă anunță desființarea Secției Speciale (SIIJ). Proiectul prevede însă înființarea unei Secții noi

2
siij

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern de luni, că urmează să fie aprobat proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care apoi va fi înaintat Parlamentului.

 

„Începem şedinţa de Guvern cu primul punct, unul considerat ca fiind foarte important, şi anume proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a afirmat Ciucă.

 

Premierul a mulţumit tuturor celor care au fost implicaţi în elaborarea proiectului de lege, menţionând Ministerul Justiţiei şi CSM. El a adăugat, după ce va fi aprobat, proiectul va fi înaintat Parlamentului.

Proiectul ministrului Predoiu

Proiectul păstrează forma propusă și dezbătută de ministerul justiției, astfel că infracțiunile comise de magistrați vor fi investigate de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție , la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani.

 

Vezi și Stelian Ion: Proiectul ministrului Predoiu de desfiinţare a SIIJ ştirbeşte definitiv competenţa DNA

Ce este cu proiectul de desființare a Secției

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale, propus de Ministerul Justiției.

Avizul a fost aprobat cu 11 la 8 voturi, au precizat sursele citate.

Proiectul de lege prevede desființarea Secției Speciale, fără ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA.

Procurorul şef adjunct al DNA, Mădălina Scarlat, şi-a exprimat nelămurirea cu privire la faptul că, deşi Guvernul pretinde că vrea să desfiinţeze Secţia Specială, competenţa de anchetare a magistraţilor pentru corupţie nu revine la DNA.

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele