Clariant a demarat producția de etanol celulozic la fabrica sa din Podari, Dolj

0
Clariant, Podari, Dolj
Clariant, Podari, Dolj

Clariant, compamnie elevețiană, a anunțat producerea primei cantități de etanol celulozic de uz comercial la fabrica sa din Podari, Dolj. Întreaga cantitate va fi preluată de către Shell în baza unui contract care se întinde pe mai multi ani. La începutul lunii iunie, elvețienii anunțaseră deschiderea fabricii de bioetanol celulozic.

 

Clariant a investit 140 de milioane de euro în fabrica de etanol celulozic din Podari, iar în ultimele șase luni uzina a trecut printr-un proces amănunțit de punere în funcțiune, care a dus la începerea cu succes a producţiei.

Fabrica va produce aproximativ 50.000 de tone de biocombustibili de a doua generație din 250.000 de tone de reziduuri agricole de proveniență locală. Etanolul celulozic rezultat poate fi utilizat pentru amestecarea în combustibilul convențional, dar are și alte oportunități de valorificare, putând fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum și în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.

Vezi și 5 tipuri de şeminee pentru case şi apartamente

Întreaga cantitate de biocombustibil va fi preluată de către Shell, în baza unui contract multi-anual. „Combustibilii cu emisii scăzute de carbon sunt esențiali pentru a ne ajuta clienții să-și decarbonizeze afacerile”, a declarat Geoff Mansfield, General Manager for Low-Carbon Fuels la Shell Trading and Supply.

Fabrica Clariant din Podari este construită pe o suprafață de 10 hectare și are aproximativ 100 de angajați. Pentru a asigura furnizarea materiei prime necesare au fost semnate contracte cu peste 300 de fermieri locali.

„Biocarburanții și substanțele biochimice obținute din reziduuri agricole joacă un rol decisiv, deoarece reduc emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru ca acestea să fie utilizate pe o scară mai largă, producția și disponibilitatea lor la nivel comercial trebuie să crească intensiv, motiv pentru care demararea producției de etanol celulozic la fabrica noastră sunliquid din Podari este vitală”, spune Conrad Keijzer, Chief Executive Officer la Clariant.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele