Clima, ONU: în 2100, incendiile extreme cresc cu 50%, guvernele nepregătite

Crăciunoiu Larisa
agroindcauaceu.ro

Prognoza este inclusă într-un nou raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. Analiza sugerează „o schimbare radicală a cheltuielilor publice pentru incendii, lasand investițiile de prevenire”. Cele mai sărace națiuni din lume sunt cele mai afectate. Schimbările climatice , combinate cu utilizarea terenurilor, vor face incendiile mai frecvente și mai intense, transmite sky24.

 

Se preconizează că incendiile extreme vor crește cu până la 14% până în 2030, cu 30% până la sfârșitul lui 2050 și cu 50% până la sfârșitul secolului. Furnizarea acestor date este un nou raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și al partenerului norvegian Grid-Arendal, în vederea adunării ONU pentru mediu.

Avem nevoie de o „schimbare radicală”

Raportul ONU nu se limitează la fotografiarea riscului crescut de evenimente extreme, ci oferă și indicații cu privire la modul de a proceda pentru atenuarea riscului: analiza sugerează de fapt „o schimbare radicală a cheltuielilor publice pentru incendii, deplasarea investițiilor către prevenire” . Raportul observă, de asemenea, un risc ridicat pentru Arctica și alte regiuni care nu au fost afectate de incendii până acum.

Incendiile și schimbările climatice

Raportul notează că schimbările climatice și incendiile se alimentează reciproc și solicită guvernelor să adopte o nouă „formulă de stingere a incendiilor”, cu „două treimi din cheltuieli dedicate planificării, prevenirii, pregătirii și redresării și o treime angajată pentru răspuns”. În prezent, explică studiul, „răspunsurile directe la incendii primesc de obicei mai mult de jumătate din costurile aferente, în timp ce planificarea și prevenirea primesc mai puțin de 1%”.

Bani investiți în mod greșit

Potrivit raportului ONU, răspunsurile guvernelor deseori „pun banii în locul greșit”, indică raportul precizând că „este necesar să se sprijine operatorii serviciilor de urgență și pompierii care se află în prima linie și își riscă viața pentru a lupta împotriva incendiilor împădurite”. Trebuie să „minimizăm riscul de incendii extreme și prin colaborarea cu comunitățile locale și prin consolidarea angajamentului global în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat directorul executiv al UNEP, Inger Andersen.

Citeste si...  Dragnea, despre asasinare: "Au venit două mașini și au încercat să mă blocheze, am reușit să îi pierd"

Națiunile sărace sunt cele mai afectate 

Menționând că „incendiile afectează în mod disproporționat cele mai sărace națiuni ale lumii”, raportul sugerează ca prevenirea să investească, printre altele, „în refacerea ecosistemelor și a zonelor umede, în reintroducerea speciilor precum castorii, construirea departe de vegetație și păstrarea spațiilor deschise”. Raportul subliniază daunele aduse sănătății și economiei oamenilor, precum și asupra faunei sălbatice și a habitatelor sale naturale.

„Rar cruțate de incendii, împingând unele specii de plante și animale la dispariție. Un exemplu recent sunt incendiile de vegetație din Australia din 2020. Au distrus miliarde de animale domestice și sălbatice.”

traducere: C.L

citește și Covid, Israelul de la 1 martie se deschide și pentru cei nevaccinați


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *