Clipul fostei agente CIA Valerie Plame pentru alegerile din noiembrie 2020 a ajuns viral

0

Fosta agentă CIA Valerie Plame, care a ţinut prima pagină în toată lumea în 2003 după ce identitatea sa a fost dezvăluită de guvernul american, a anunţat marţi că va candida la alegerile din noiembrie 2020 pentru Camera Reprezentanţilor. Clipul său de prezentare a devenit viral în SUA, unde presa așteaptă eventuale dezvăluiri ale acesteia.

Fosta agentă va candida la alegerile legislative din partea Partidului Democrat pentru a reprezenta în Congresul SUA al treilea district din New Mexico.

Identitatea lui Plame a fost cunoscută în iulie 2003, la puţin timp după ce soţul său, fostul ambasador Joseph Wilson, a publicat un articol în care acuza Casa Albă de folosire a unor false argumente pentru a justifica invazia din Irak, realizată chiar în acel an.

Scurgerea numelui lui Plame a declanşat o anchetă judiciară de peste doi ani în urma căreia fostul consilier al Casei Albe Lewis ‘Scooter’ Libby a fost condamnat în 2007 la doi ani şi jumătate de închisoare pentru minciună şi obstrucţionarea justiţiei în cursul respectivei investigaţii.

Juriul care a analizat cazul a stabilit atunci că fostul şef de cabinet al ex-vicepreşedintelui american Dick Cheney i-a minţit pe anchetatori cu privire la discuţiile sale cu jurnaliştii despre Plame.

Libby a fost condamnat la 30 de luni de închisoare, dar preşedintele de atunci al SUA, George W. Bush, a comutat pedeapsa considerând-o „excesivă”, însă a menţinut amenda de 250.000 de dolari şi doi ani de libertate condiţionată, neacordând graţierea prezidenţială.

Cu toate acestea, preşedintele Donald Trump l-a graţiat în aprilie 2018 pe ‘Scooter’ Libby declarând că acesta a fost tratat „injust”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele