Clubul Fermierilor Români solicită constituirea unei celule de criză la nivelul MADR pentru gestionarea efectelor COVID-19

Radu Ramona

Clubul Fermierilor Români se alătură organizaţiilor care solicită sprijin pentru mediul de afaceri în această perioadă şi propune, în mod special, o serie de măsuri concrete pentru susţinerea agriculturii şi limitarea impactului negativ pentru fermierii români, generat de pandemia de coronavirus.

 

Reprezentanții Clubului Fermierilor Români au transmis, astăzi, printr-un document, următoarele: „În acest moment, prioritară este sprijinirea sistemului medical în salvarea vieţilor omeneşti. În acelaşi timp, agricultura trebuie considerată o prioritate strategică pentru asigurarea hranei şi trebuie luate măsurile necesare pentru protejarea celor care lucrează în ferme, asigurarea aprovizionării în ferme etc. pentru garantarea securităţii şi siguranţei alimentare a cetăţenilor României. Acest lucru trebuie reflectat în consecinţă în toate comunicările Guvernului privind domeniile declarate strategice: sănătate, siguranţă publică, siguranţă alimentară şi agricultură”.

Astfel, organizaţia solicită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale constituirea unei celule de criză, la nivelul MADR, care să gestioneze relaţia cu fermierii, asociaţiile fermierilor din agricultură, companiile din agribusiness prin consultări permanente cu cei menţionaţi, informări şi recomandări pentru fermieri şi partenerii acestora, dar şi efectuarea rapidă de către APIA a plăţilor restante către toţi fermierii.

Documentul citat mai notează: „Această celulă de criză să poată fi contactată cu regularitate şi rapiditate de la distanţă, inclusiv prin înfiinţarea unui număr de telefon verde, de către principalele asociaţii de producători şi CDR, pentru a câştiga timp şi a reduce riscurile de sănătate”.

De asemenea, marii fermieri cer analizarea rapidă a soluţiilor propuse de fermieri şi a asociaţiilor de fermieri, alţi jucători din agribusiness şi implementarea imediată a propunerilor selectate, iar ministrul Agriculturii să transmită în spaţiul public mesaje privind măsurile luate sau care vor fi luate pentru susţinerea agriculturii, asigurării produselor agricole (a hranei pentru populaţie) şi să invite toate părţile implicate la cooperare şi solidaritate.

Citeste si...  Halep a ”înțepenit” pe prima poziție WTA

În acest context, Clubul Fermierilor Români mai precizează: „În acest sens, ar fi util să se precizeze: care sunt măsurile luate la nivel de minister privind constituirea celulei de criză/a grupurilor de lucru de suport pentru fermieri; care sunt soluţiile pentru asigurarea transmiterii informaţiilor de interes pentru fermieri; cum se implică autorităţile în luarea măsurilor de sprijinire a continuării în bune condiţii a lucrărilor agricole din campania de primăvară, protejarea persoanelor vulnerabile care desfăşoară activităţi agricole şi pentru asigurarea bunăstării animalelor din fermele zootehnice. Este foarte important ca ministrul agriculturii să transmită cetăţenilor României că prin măsurile care se iau se are în vedere asigurarea deplină a securităţii alimentare a românilor şi sprijinirea lanţului agroalimentar de proximitate pentru buna traversare a acestei perioade. În acest sens, este necesară o comunicare susţinută pentru ca toţi cetăţenii să înţeleagă să nu pună presiune artificială pe lanţul agroalimentar, astfel încât activităţile pe întreg lanţul de aprovizionare să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, ţinând cont de restricţiile şi limitările care au fost impuse”.

 

Clubul Fermierilor Români: „Această criză arată, o dată în plus, necesitatea extinderii digitalizării la agenţiile din agricultură precum APIA, AFIR, ANSVSA ș.a.”

 

Nu în ultimul rând, aceștia mai subliniază că această criză arată, o dată în plus, necesitatea extinderii digitalizării la agenţiile din agricultură precum APIA, AFIR, ANIF, ANSVSA, ANZ, ANF şi a realizării unei baze de date comune cu informaţiile despre fermieri şi ferme, care să poată fi actualizată în timp real şi care va duce la simplificarea gestionării şi transmiterii documentelor de către fermieri la autorităţi pentru primirea subvenţiilor şi obţinerii actelor necesare pentru finanţări, tranzacţii etc (limitarea expunerii persoanelor implicate).

Citeste si...  Fost ministru: Guvernele din Grecia au o tradiţie în a da vina pe piromani, terorişti şi agenţi străini

Aceasta vine cu câteva propuneri adresate Executivului, respectiv stimularea, la nivel naţional, a izolării în ferme a operatorilor care să asigure continuarea lucrărilor agricole, cu măsuri de siguranţă pentru oameni şi animale, sprijinirea aprovizionării pentru cei din ferme precum şi a familiilor celor care intră în izolare în ferme.

În ceea ce priveşte asigurarea de lichidităţi, Clubul Marilor Fermieri solicită efectuarea rapidă a plăţilor restante către toţi fermierii şi identificarea unei soluţii în negociere cu Comisia Europeană privind plata în avans a subvenţiilor pentru campania 2020-2021, într-o proporţie cât mai mare (peste 80%).

În plus, reprezentaţii organizaţiei susţin că fermierii români trebuie să fie sprijiniţi să aibă acces la raft pentru consumul populaţiei, acest lucru fiind o necesitate în contextul perturbării unor circuite de aprovizionare internaţionale, riscului crescut de contaminare odată cu lungirea lanţului de aprovizionare, riscului crescut de contaminare odată cu multiplicarea surselor raportat la ţări cu situaţii epidemiologice mai grave decât ale României şi necesităţii minimizării impactului economic asupra agriculturii româneşti aflată şi aşa sub presiune, relatează Agerpres.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *