CNAIR a decis să construiască în regie proprie nodul de la Chețani de pe Autostrada Transilvania

0

Nodul de la Chețani, fără de care nu pot fi deschiși traficului în această vară cei 18 kilometri de autostradă dintre Iernut și Chețani, la care lucrează italienii de la Astaldi și care sunt aproape gata, va fi construit de angajați ai Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), au declarat pentru G4Media surse din CNAIR.

 

Mai exact vor lucra la realizarea acestui nod rutier angajații de la Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj și Brașov. Inițial acest nod rutier ar fi trebuit realizat de o asociere condusă de românii de la Straco, care lucrează și la cei circa 16 kilometri de autostradă dintre Chețani și Târgu Mureș. Slaba mobilizare a constructorului român i-a convins pe șefii de la Drumuri să scoată din contractul cu ei nodul rutier de la Chețani și să-l construiască în regie proprie.

Italienii de la Astaldi vor termina în această vară cei 18 kilometri de autostradă dintre Iernut și Chețani, parte din Autostrada Transilvania între Târgu Mureș și Câmpia Turzii, în condițiile în care au gata peste 88% din lucrare.

A3 Iernut – Chețani – 17,9 km
– Constructor: asocierea ASTALDI SPA – MAX BOEGL ROMANIA SRL – ASTALROM SA – CONSITRANS SRL
– Contract: semnat în 2015, ordinul de începere a lucrărilor dat în 2016
– Stadiu fizic (aprilie 2020): 88,99%
– Valoare contract (fără TVA): 437,6 mil. lei

Dar fără ca nodul rutier de la Chețani să fie gata, traficul nu putea fi deschis. Nodul ține de tronsonul alăturat, la care lucrează de mai bine de 4 ani o asociere condusă de firma românească Straco, aflată în insolvență.

A3 Chețani – Câmpia Turzii – 15,7 km
– Constructor: S.C. STRACO GRUP S.R.L. – S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L. – S.C. TOTAL ROAD S.R.L
– Contract: semnat în 2015, ordinul de începere a lucrărilor, dat în mai 2016
– Stadiu fizic (aprilie 2020): 31,84%
– Valoare contract (fără TVA): 279,7 mil. lei

Din păcate, stadiul fizic al lotului construit de români e abia la 31%. Tocmai de aceea șefii de la CNAIR au decis scoaterea nodului de la Chețani din contractul cu Straco și finalizarea lucrărilor acolo în regie proprie. „Straco va finaliza doar cele două structuri de pasaje mici de pe bretele”, au declarat sursele G4Media.

Angajații DRDP-urilor trebuie să termine lucrările la nod în 2 luni

Potrivit acelorași surse până la finalul acestei săptămâni vor fi gata toate actele, iar de la luni angajații DRDP Brașov și Cluj vor putea intra în șantier. Aceștia au primit sarcina să termine lucrările până pe 15 iulie. „Au 80% din necesarul de oameni și utilaje. Ce nu au, vor închiria”, au precizat sursele G4Media.

Construirea nodului de la Chețani în regie proprie de către CNAIR a fost una dintre soluțiile anunțate încă de acum două săptămâni de către directorul general al companiei, Mariana Ioniță.

„În cam trei luni trebuie să finalizăm nodul de la Chețani, măcar bretelele de descărcare. (…) Discutăm și cu Astaldi, discutăm și cu Straco. Ei au o problemă de insolvență, dar Straco îți dorește foarte tare să termine lucrările acolo. Este o firmă românească și trebuie să o susținem. Nu se pune problema ca aceasta autostradă să nu fie dată traficului anul acesta în luna august. Până atunci decizia trebuie luată fulger. Avem și alternativă, mergând până la construcția în regie proprie”, declara la finalul lunii aprilie CNAIR șefa CNAIR într-un interviu pentru Hotnews.

Sursele spun că Straco a fost de acord cu scoaterea nodului de la Chețani din contractul lor.

”A fost cu acceptul lor. Noi am dat dovadă de maximă înțelegere și îi sprijinim în continuare plătind facturile la 7 zile”, au precizat sursele citate.

Însă, în condițiile în care Straco nu va demonstra că are capacitatea să reia lucrările în forță pe lotul Chețani-Câmpia Turzii, se poate ajunge la rezilierea contractului cu ei, au mai adăugat acestea.

Straco lucrează și la construirea pasajului de la intersecția centurii Capitalei cu drumul spre Domnești.

Citește și: Ministrul Transporturilor: Metrorex, CFR și CNAIR vor respecta termenele lucrărilor în desfășurare

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele