Coaliţia PSD-ALDE nu se lasa:”Pensiile speciale se ridică la 8 miliarde de lei pe an!”

D. A.

USR critica noua lege adoptată în Senat de coaliţia PSD-ALDE și transmite ca orice reformă în domeniul pensiilor trebuie să includă eliminarea pensiilor speciale.

USR susţine că noua lege a pensiilor votată în Senat nu rezolvă cea mai mare inechitate atunci când vine vorba despre pensii, respectiv existenţa pensiilor speciale, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii condusă de Dan Barna.

„Nu putem vorbi despre respectarea principiului echitatii atâta vreme cât menţinem pensiile speciale în sistem. Acest proiect de lege oferea ocazia pentru a face ceva în această privinţă. Costul modificărilor aduse de această nouă lege a pensiilor este de 81 miliarde de lei. În acelaşi timp, costul pensiilor speciale se ridică la 8 miliarde de lei pe an. Ştiţi ce înseamnă aceste 8 miliarde de lei? Bugetul pe un an al Ministerului Sănătăţii în acest moment. Dacă PSD îşi dorea echitate, accepta să includă în lege interdicţia de a cumula o pensie specială cum e cea a parlamentarilor cu o pensie din sistemul public, aşa cum s-au gândit că nu poţi cumula două pensii de serviciu”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului.

USR atrage atenţia că legea este nedreaptă şi pentru că impune un stagiu minim de cotizare pentru a putea beneficia de pensie unor categorii defavorizate, cum sunt persoanele aflate în stare de invaliditate.

Citeste aici si despre Tariceanu

În acelaşi timp, USR susţine că o altă nedreptate din legea pensiilor este legată de faptul că, potrivit noului proiect, contestarea deciziilor de pensionare nu se va mai face, într-o primă instanţă, la o Comisie de contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii, ci direct în instanţă.

Citeste si...  Germania cere explicații despre revocarea lui Kovesi și reforma justiției făcută de PSD-ALDE

„Cu alte cuvinte, bătrânii vor trebui să se ducă în instanţă, pe cheltuiala lor, pentru a contesta o decizie de pensionare. Întrebaţi de ce au procedat aşa, reprezentanţii Guvernului au spus că nu au personal, deci e mai bine ca toate aceste costuri să fie suportate chiar de către cetăţeni. Pe lângă aceste neajunsuri, legea comportă un cost nemenţionat nicăieri: costul recalculării celor 5.2 milioane de pensii”, a transmis USR.

Florina Presadă a atras atenţia că motivul pentru care Ministerul Muncii nu susţine aplicarea acestor prevederi pentru toate persoanele cu handicap grav este că nu au bani, deşi au argumentat că această discriminare pozitivă este permisă.

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *