Cod galben de vânt în 8 judeţe

0

Meteorologii au emis avertizări cod galben de vânt pentru zone montane din opt judeţe până luni dimineaţă la ora 10.00, după care intră în vigoare un alt cod, cu ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului la munte, iar de la ora 12 este anunţat codul portocaliu pentru Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa.

Luni dimineaţă, începând de la ora 7.00, sunt anunţate intensificări ale vântului care vor atinge şi depăşi la rafală 55-65 km/h iar la munte, temporar, 70-80 km/h în zonele de munte din judeţul Sibiu.

Citiți și Ion Sandu, fost director ANM: Niciodată România nu a avut o rezervă de umiditate atât de neuniformă

Pentru zonele de munte din alte patru judeţe – Buzău, Argeş, Dâmboviţa, Prahova – sunt semnalate intensificări ale vântului care temporar vor atinge şi depăşi la rafală 70-80 km/h, iar la peste 1800m, 90 km/h.

În judeţul Caraş Severin, în zona de munte a judeţului Hunedoara şi în zonele joase ale judeţului Timiş sunt semnalate  intensificări ale vântului care la rafală vor depăşi 55-60 km/h, iar la munte 90 km/h, asociate şi cu ploaie.

ANM a emis încă de duminică avertizare cod portocaliu de ploi abundente pentru judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa şi cod galben de vânt şi ploi pentru Oltenia, mare parte a Munteniei, inclusiv în Bucureşti, şi local în Transilvania începând de luni, precizând şi că temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată ţara.

Meteorologii anunţă ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului la munte începând de luni de la ora 10.00 şi până marţi la ora 23.

“Din dimineaţa zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest cuprinzând treptat cea mai mare parte a ţării. În intervalul menţionat în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului Bucureşti), local în Transilvania, precum şi în zonele montane şi submontane, se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp”, notează ANM.

De asemenea, în zona Carpaţilor Meridionali şi a Carpaţilor de Curbură, se vor cumula cantităţi de apă pe arii extinse între 30 şi 50 l/mp şi izolat peste 60 l/mp.

“Vântul va avea intensificări, local şi temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50…55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaţilor Meridionali, vor fi rafale de peste 70…80 km/h”, precizează meteorologii.

Totodată, pe acest fond, anunţă că temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată ţara, iar la munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitaţii mixte.

Codul portocaliu de ploi abundente va fi instituit din 23 octombrie, ora 12:00 şi va fi valabil până în 24 octombrie, ora 18:00, afectând zona deluroasă şi montană a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, unde cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 50…60 l/mp şi izolat 80 l/mp.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele