Codrin Ștefănescu încasează 2 milioane de euro printr-o decizie de retrocedare ilegală

0

Codrin Ștefănescu, deputat în Parlamentul României, ales pe listele PRM între anii 2000 și 2004, fost membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, s-a alăturat în 2001 Partidului Social Democrat. Fostul secretar general adjunct al partidului a vândut, la începutul acestui an, către o societate comercială din grupul Oscar Downstream – patronat de magnatul Alin Niculae (47 de ani) – un teren aflat la periferia vestică a Capitalei. Din tranzacția în valoare de 2 milioane de euro, PSD-istul a încasat un sfert din această sumă: 500.000 de euro.

Proprietatea statului ajunsă pe mâini private

Conform Riseproject.ro, chiar dacă în momentul vânzării, terenul era al lui Ștefănescu, o hotărâre judecătorească definitivă atestă că parcela de pământ înstrăinată trebuia să se afle în proprietatea statului. Deși această hotărâre este veche de opt ani, nicio instituție nu s-a luptat să pună în aplicare hotărârile juridice ale acesteia astfel încât terenul lui Ștefănescu să revină în proprietatea statului, iar din cauza acestui fapt nelegitim, Ștefănescu a ajuns să încaseze astăzi 2 milioane de euro din vânzarea unui bun care ar trebui să fie privat. Profitul net pe care secretarul general interimar al PSD îl va obține din întreaga operațiune este de 1,336 milioane de euro.

Cele aproximativ 4 hectare, pe care Ștefănescu le-a vândut în ianuarie cu 2 milioane de euro, fac parte dintr-un lot pe care liderul PSD l-a deținut, în indiviziune, împreună cu o Corina-Mihaela Mihai,care și-a vândut partea din această proprietate – 1,56 hectare – urmând să încaseze, proporțional, 800.000 de euro.

Riseproject.ro afirmă că parcela înstrăinată de cei doi se găsește într-o zonă industrială, plină de gunoaie și bălării, încadrată de calea ferată București-Giurgiu și de depoul de tramvaie Militari fiind poziționată la periferia extremă a capitalei.

Aparținând până în februarie 2004 statului român, terenul vândut de Ștefănescu și Mihai a apărut pe piața tranzacțiilor imobiliare cu suma de 50 de euro pe mp, însumând în total o valoare de 2.8 milioane de euro. Istoria privatizării acestui teren începe în februarie 2004, când a fost „retrocedat” către SC Institutul Pasteur SA, o fostă companie publică, ajunsă, începând cu anul 2000, în proprietatea afaceristului Sorin Stănescu.

Ca urmare, la începutul anilor 2000, pe lângă cele 5,56 de hectare, în cadrul aceluiași titlu de proprietate se află și o suprafață de 107,9 hectare, așezată la periferia de vest a Bucureștiului.

Stănescu revendicase terenul încă de la începutul anilor 2000, susținând că făcea parte din activele istorice ale societății pe care o preluase de la stat, iar Comisia de Fond Funciar a Județului Ilfov îi admisese cererea și i-l „restituise”.

Retrocedarea celor 107,9 hectare de care compania lui Sorin Stănescu a beneficiat în 2004 și pe care acesta le-a pasat la tot felul de personaje a fost revocată în instanță, printr-o hotărâre definitivă, în 2011.

Justiția acceptă această situație?

Două completuri de judecată, de fond și de recurs, de la Judecătoria Sector 6, respectiv, de la Tribunalul București au considerat că Institutul Pasteur nu avea dreptul să i se „restituie” cele 107,9 hectare și că „retrocedarea” în cauză a fost făcută fără temeiuri legale valabile.

Sentințele acestea au fost pronunțate într-un proces intentat de primarul din Chiajna, însă, după pronunțarea lor – din datele deținute de RISE – nimeni, nici primarul din Chiajna, nu a încercat să le valorifice juridic.

Prin urmare, chiar dacă titlul de proprietate de 107,9 hectare a fost declarat nul, terenurile „retrocedate” au rămas la Institutul Pasteur SA.

Aceștia continuă să facă bani de pe urma lor, vânzându-le pe piața liberă, așa cum a făcut Codrin Ștefănescu, cu trei luni în urmă, când a încheiat un contract care îi va aduce în conturi 2 milioane de euro.

Citește mai multe aici: RISEPROJECT.RO

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele