La Colibași, localitate din județul Giurgiu, a luat ființă prima cooperativă a producătorilor de legume înființată în mandatul ministrului Agriculturii Petre Daea. În mai puțin de două luni, de la prima vizită a ministrului în localitate, actele cooperative au fost gata, iar sătenii au trecut deja la treabă, adică s-au apucat să-și facă sediu propriu și chiar un depozit de circa 1.000 mp, care va fi construit cu bani de la bănci.
Pasul următor va fi accesarea fondurilor europene – subMăsura 4.1.Dacă lucrurile merg așa cum și-au propus sătenii, la sesiunea din aprilie urmează să fie depus proiectul, după cum a declarat priarul localității Constantin Stoica.
„Încercăm să depunem în sesiunea din aprilie pe submăsura 4.1- Investiții în exploatații agricole un proiect integrat ca să putem realiza chiar și o mică făbricuță de procesare ca să dăm plusvaloare la ceea ce facem noi la Colibași”, a declarat primarul.
Asociația Bioprod Colibași a fost constituită cu 6 membri, urmând ca numărul să crească în viitor, atât cu legumicultori din localitate, cât și din satele învecinate. Primarul vrea ca toți cei 500 de legumicultori din Colibași să ajungă să fie membri în viitor. Acum nu s-a putut, pentru că au fost unele restricții de ordin legislativ, în sesnsul că legumicultorii care au accesat programele din PNDR (n.red- este vorba de submăsura 6.1- Instalarea tinerilor fermieri) nu aveau voie să facă parte dintr-o cooperativă. Se pare însă că între timp restricția a fost eliminată. În Colibași există în jur de 500 legumicultori care dețin 400 ha de solari, iar pentru ei desfacerea producției este principala problemă.
„Noi facem 70% din muncă pentru produsul respective, adică pentru 30% din preț, iar altcineva face restul de muncă pentru 70% din preț.
Citește și: Care sunt cele mai întâlnite greșeli la realizarea proiectelor pe bani europeni
Producem legume cu 2 lei/kg, le vindem cu 2 lei, iar pe piață la cumpărător ajung cu 5-6 lei/kg. Noi muncim 5-6 luni și câștigăm 50 de bani la kilogram și altul muncește o zi și câștigă 4 lei/kg. Am discutat ce să facem și am zis că cel mai bine este să înființăm o cooperativă. Nu există nicăieri în lume adaos comercial de 500% la un produs pe care il muncim 6 luni, noi câștigăm 5% și ei își pun 500% într-o singură zi”, a declarat Constantin Stoica, a cărui familie se ocupă și ea cu legumicultura.
Asociația constituită la Colibași se cheamă Bioprod și include 6 membri care dețin împreună 1,5 ha solarii, dar și 40 ha de pepeni. Ministrul Agriuclturii Petre Daea a vizitat miercuri mai mulți legumicultori din Colibași care au accesat Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii.