Comentatorul Cristian Tudor Popescu a ”fost” plecat de la Digi24

0

Cristian Tudor Popescu a anunțat marți că Digi 24 a decis să înceteze colaborarea cu el, după emisiunea ”Cap Limpede” de vineri, 3 iunie.

 

„Emisiunea Cap Limpede de vineri, 03 iunie, nu a fost ultima din acest sezon, a fost ultima. Nu ne mai vedem la toamnă. Analizând conținutul acestei emisiuni, conducerea postului a decis să înceteze colaborarea cu subsemnatul. Este o hotărâre unilaterală, care aparține Digi 24. Diagnosticele puse în Cap Limpede final au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”, a scris ziaristul, pe pagina sa de Facebook.

CTP precizează că nu ia în calcul „transferul” la nicio televiziune de știri și, deocamdată ia „o pauză video”. „Dar, ne putem întâlni în continuare în scris, în Republica, pe facebook și, audio, joia dimineața, la Europa FM. Deși concediat, nu plec în concediu”, a adăugat el.

În emisiunea Cap Limpede, Cristian Tudor Popescu a criticat în termeni duri, vorbind de fake news, gafa făcută de Cosmin Prelipceanu, care a prezentat un clip vechi de cel puțin 14 ani ca fiind o înregistrare cu un ”recrut rus” care vorbea despre războiul din Ucraina.

Ce s-a întâmplat la Digi24 în emisiunea lui Prelipceanu

În ediția de joi seara e emisiunii Jurnalul de Seară de la Digi24, Cosmin Prelipceanu le-a cerut scuze telespectatorilor pentru gafa din seara precedentă.

Cosmin Prelipceanu și-a cerut scuze pentru că nu a mai verificat știrea, menționând că aceasta a fost preluată de la o sursă verificată până acum prin mai multe știri corecte. El a motivat greșeala și prin faptul că, de când a început războiul din Ucraina, este un volum mare de muncă.

Inițial, Cosmin Prelipceanu a prezentat miercuri seară (1 iunie), în emisiunea Jurnalul de Seară, un clip video cu un ”recrut rus” care nu știe că va conduce un tanc T-62, fabricat între anii 1961 – 1975. În realitate, însă, în discuția dintre un reporter și tânăr se vorbește despre muzică și datează de cel puțin 14 ani.

”Dar cu cine luptă rușii? Știți că i-am tot descris pe soldații ăștia, pe recruții ăștia pe care i-a trimis Putin în Ucraina, unii nici măcar nu știau cum arată un glonț, dar să ducă un război, și știți isprăvile lor. Operațiunea continuă, armata rusă are în continuare nevoie de recruți, are în continuare nevoie de soldați și pe unii dintre ei, ce credeți, l-a filmat o televiziune din Rusia. Iată-l”, a făcut prezentarea Prelipceanu.

Și au urmat imaginile cu o subtitrare diferită față de original.

”Abia m-am înrolat, doamnă! Nicio problemă!

Deci vei participa în operațiunea militară specială, corect?

Sigur că da! Îi vom zdrobi pe ucrainenii aceia!

În ce unitate te-ai înregimentat?

În cea de tancuri. Voi fi un șofer foarte bun. Mi-au spus că voi conduce modele T-90 și T-14. Deci cu tehnologia noastră superioară… Sper să îl întâlnesc pe prietenul meu care este în forțele aeropurtate ale Rusiei.

Ce spui de modelul T-62?

Ce?
Modelul T-62.

T-62? Ce vrei să spui?

Trimitem acum (n.r. tancuri) modelul 62”, a apărut în clipul prezentat de Digi24.

Imaginile cu ”recrutul rus” apar la exact două ore de la debutul emisiunii.

În realitate s-a filmat în clubul Compass

În realitate însă, interviul a fost înregistrat în clubul de noapte „Compass” („Компас”) din orașul rus Veliky Novgorod de către compania locală de televiziune „Triada”, scrie Knowyourmeme.com.

Primele clipuri video ale interviului au apărut pe 28 martie 2008 pe site-urile rusești, adesea intitulate în limba rusă „Very Bad Music” („Очень плохая музыка”).

Cea mai veche încărcare cunoscută a videoclipului pe Youtube a fost la 11 octombrie 2008 de către utilizatorul 4gfdy, iar o versiune subtitrată a fost postată de YouTuberul Rammsteinchile95 cu titlul „Very Bad Music” la 5 ianuarie 2010.

Traducerea a arătat că intervievatorul îl întreba pe un bărbat despre genul de muzică care se difuzează în club, la care acesta răspunde prin a izbucni în dans pe melodia „Sound of Sunday” a lui Joonas Hahmo.

 

La 12 martie 2013, compania de televiziune a încărcat interviul integral la calitate înaltă pe Youtube, oferind mai multe informații despre clipul video. Interviul integral arată că reporterul Varvara Brandl (Варвара Брандл) vrea să afle despre muzica trance în club pentru emisiunea „Rayn” („Рэйнн”).

Muzica din finalul interviului integral este „Atlantida” de Alexander Popov feat Syntigma.

Pe internet nu există aproape nicio informație despre „Compass” din Veliky Novgorod. Puținele surse arată că între 2008 și 2009 a fost o locație în care în fiecare joi, DJ-i puneau muzică pentru studenți.

Bărbatul din videoclip este necunoscut, dar blogul ”Tribute to Dimitri” a depistat mai multe fotografii din alte surse cu cel puțin o persoană care arată ca Dimitri. Cel mai vechi videoclip de parodie a fost încărcat pe YouTube pe 27 ianuarie 2010 și a fost însoțit de subtitrări care se plângeau de roboții găsiți în jocul online „Silkroad online” de Joymax. Joymax nu reușește să lupte cu roboții de mai mulți ani.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele