Comisia condusă de Florin Iordache a decis: REPUTAȚIA va fi motiv de eliberare din funcție a judecătorilor și procurorilor

0

Comisia parlamentară specială pentru pentru sistematizarea legislației în domeniul justiţiei a introdus, miercuri, un nou criteriu de eliberare din funcție a judecătorilor și procurorilor, respectiv „neîndeplinirea condiției privind buna reputație”.

Comisia parlamentară pentru legile justiției a admis, miercuri, introducerea în OUG 92 a unui amendament care se referă la articolul 65 din legea de modificare a statutului magistraților.

Astfel, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie ”în următoarele cazuri: (…) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputație, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie”.

Amendamentul a fost susținut de PSD, ALDE și UNJR, scrie mediafax.ro.

De asemenea, un alt amendament adoptat se referă la promovarea procurorilor la PÎCCJ.

„Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”, prevede textul aprobat de comisia parlamentară.

La propunerea Forumului Judecătorilor a fost introdus în OUG 92 un amendament care prevede că „Trecerea în rezerva sau în retragere a judecătorilor și procurorilor militari, inclusiv ca urmare a pensionării, se face în condițiile legii, după eliberarea din funcție de către Președintele României”.

Comisia parlamentară a mai decis să abroge un articol din legile justiției.

(2) Constituie vechime, în sensul prezentei legi, perioada în care o persoană a exercitat funcţia de notar de stat, această vechime aplicându-se persoanelor prevăzute la art. 82 alin. (1)-(5), precum şi foştilor notari de stat, chiar dacă la data pensionării au altă ocupaţie”, este articolul eliminat, la propunerea PSD, ALDE și UNJR.

Citește și CTP, după decizia CCR: „Este prima lovitură directă și cea mai puternică la adresa judecătorilor”

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele