Comisia Europeană aprobă bugetul Greciei pentru 2019.

0

Comisia Europeană aprobă bugetul Greciei pentru 2019 si cere Atenei să accelereze reformele.

Comisia Europeană a aprobat primul buget al Greciei după terminarea programului de salvare financiară (bailout), dar a precizat că ţara trebuie să accelereze reformele pentru a putea face orice fel de plăţi viitoare în cadrul măsurilor de relaxare a datoriei.

Comisia a precizat că a adoptat primul raport pentru Grecia în contextul dispozitivului de supraveghere consolidată care a fost instituit după încheierea programului de sprijin pentru stabilitate, din cadrul Mecanismului European de Stabilitate (MES), la 20 august 2018.

Grecia a avut nevoie de trei bailout-uri internaţionale între 2010 şi 2015, trecând de la o criză la alta, întrucât a intrat în vigoare efectul reformelor profunde combinate cu austeritatea şi recesiunea. Ţara a revenit la o creştere economică constantă în 2017, după nouă ani de recesiune, care au făcut ca economia naţională să se restrângă cu un sfert.

Prezentându-şi bugetul final pe 2019, verificat şi aprobat de Comisia Europeană, Grecia a susţinut că vizează să atingă un excedent primar de 3,6% din PIB pentru anul următor, fără să implementeze tăierile de pensii legiferate.

Citeste aici si despre Teodorovici

Grecia va continua să fie monitorizată de UE şi Fondul Monetar Internaţional pentru a se asigura că îşi respectă angajamentul legat de implementarea reformelor.

De asemenea, Guvernele din zona euro au reuşit în iunie, după negocieri îndelungate, să ajungă la un acord mult aşteptat privind reducerea datoriei Atenei. Respectivul acord, prevede prelungirea cu zece ani a scadenţei unor împrumuturi de 96 miliarde euro din programul de asistenţă financiară (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie să-l plătească în următoarele decenii zonei euro). Maturitatea creditelor a fost prelungită din 2023 până în 2033. De asemenea, va fi majorată ultima tranşă din programul de ajutor pe care o va primi Grecia, pentru ca ţara să-şi construiască rezerve de numerar necesare în următoarele luni.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele