Comisia Europeană a asigurat 300 de milioane de doze de vaccin pentru cetățenii europeni

0

Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu o compania farmaceutică Santofi pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19. Contractul va oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, odată ce trece toate testele și poate fi introdus pe piață.

 

Odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE. Comisia continuă discuțiile intense cu alți producători de vaccinuri.

Încă de la izbucnirea pandemiei mondiale, la începutul anului 2020, multe țări ale lumii au început cursa contracronometru pentru găsirea unui vaccin care să oprească criza. Guverne, institute de cercetare, mari companii din Sănătate sau universități renumite depun eforturi considerabile pentru a oferi antidotul. Este o luptă pentru prestigiu științific, dar și o miză economică: cine dezvoltă primul vaccin anti-COVID-19.

Vaccin împotriva COVID-19 în faza finală de testare

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Un vaccin eficient și sigur împotriva COVID-19 reprezintă strategia cea mai sigură de ieșire din criză.Din acest motiv, am negociat o abordare unitară la nivelul UE în ceea ce privește dozele de vaccinuri promițătoare disponibile în ultimele săptămâni. Anunțul de astăzi cu privire la încheierea discuțiilor preliminare cu Sanofi este primul pas important în direcția asigurării unui acces egal la vaccin pentru cetățenii noștri.”

În comunicatul transmis, vineri, de Comisia Europeană se face referire și la suma de 16 miliarde de euro pe care Uniunea Europeană a reușit să o strângă din donațiile statelor membre pentru achiziționarea vaccinului, atunci când acesta va apărea.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele