Comisia Europeană vrea să taie din banii alocați estului UE și sa-i direcționeze spre zona de sud. România nu pierde bani

0

Comisia Europeană a prezentat propunerea pentru bugetul 2021-2027, cu fonduri totale de 373 de miliarde euro pentru politica de coeziune. Cu câteva ținte majore, precum inovarea şi sprijinirea micilor întreprinderi, infrastructura şi accesul la internet, educaţie, sau zonele urbane.

Pe această propunere, României îi vor fi alocaţi 27,20 miliarde euro (la preţ curent), circa 30, 76 miliarde euro la preţ constant.

Odată cu propunerea de buget, a fost făcută public și un document, obținut de Financial Times, conform căruia CE intenţionează să redirecţioneze fonduri de coeziune de 30 de miliarde de euro destinate ţărilor din Europa Centrală şi de Est spre state precum Grecia, Italia şi Spania.

Polonia ar pierde aproape 20 mld. euro

România, însă, nu apare pe lista cu tăieri de fonduri, unde domină Polonia, cu un buget redus cu peste 19 miliarde de euro, de la peste 80 de miliarde de euro, la ceva mai mult de 60 de miliarde de euro.

De asemenea, Ungaria, Cehia, Estonia şi Lituania riscă reduceri ale finanţării cu 24%, dar țările din sud, Spania, Italia, Grecia – foarte afectate de criza economică și cu turbulențe politice vor primi 5% în plus – Spania, 6,4% în plus – Italia și 8% în plus – Grecia.

Riscă UE adâncirea tensiunilor dintre Est și Vest? Așa pare să creadă Jerzy Kwiecinski, ministrul polonez al Dezvoltării, care spune că reducerile ar fi total incorecte.

Practic, din ce se știe acum, țările baltice și cele din grupul Vișegrad – Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia – pierd 37 de miliarde euro, iar Portugalia, Spania, Italia, Grecia şi Cipru, câștigă 3,7 miliarde euro. Se anunță dezbateri aprinse pe aceste sume.

În ceea ce privește România, aceasta va primi mai mulți bani în noua alocare bugetară. Problema pentru noi e să știm să-i tragem, pentru că aici e marea problemă. Proiecte puține, eronat sau ilegal întocmite, birocrație sufocantă și suficient de multe cazuri în care s-au pierdut banii din cauza utilizării lor incorecte.

Sursa: Comisia Europeană vrea să taie din banii alocați estului UE și sa-i direcționeze spre zona de sud. România nu pierde bani

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele