Companiile Municipale au cheltuit peste două milioane de lei după ce Curtea de Apel București le-a desființat prin sentință definitivă

Redactie

Companiile municipale bucureştene îşi continuă achiziţiile publice, deşi hotărârile în baza cărora s-au înființat aceste firme au fost declarate ilegale de către Curtea de Apel iar opoziția reclamă faptul că din ziua sentinței ele funcționează ilegal și că ar trebui desființate. Sumele cheltuite în primele două zile din această săptămână (26 şi 27 noiembrie) doar pentru cumpărări directe, fără licitaţie, se ridică la peste 2 milioane de lei. Suma reală cheltuită este însă mult mai mare, pentru că nu toate companiile sunt transparente şi fac cumpărăturile pe site-ul de licitaţii publice.

 

Cele mai mari cheltuieli le-au avut Compania Municipală Consolidări S.A. Pe 26 şi 27 noiembrie a încheiat trei contracte a căror valoare însumează 1,1 milioane de lei (aproape 250 de mii de euro) pentru servicii de închiriere în sistem leasing operațional a şapte autoturisme Dacia Logan, pentru o perioadă de 12 luni, la un pret total de 129.024 de lei (1536 de lei/luna/maşină), pentru cumpărarea de stâlpi de semafoare (445.337,50 lei) şi pentru lucrări de îndepărtare moloz (407.100,00 de lei). Compania Municipală Consolidări SA mai are două licitatii publice care însumează 4,5 milioane de lei pentru care așteaptă oferte până în prima săptămână din decembrie şi care, deşi au fost lansate înainte de decizia instanţei, nu au fost anulate sau suspendate.

Compania Municipală Publicitate şi Afişaj S.A. face studii de fezabilitate pentru amplasarea de mijloace de publicitate pe Bulevardul Dimitrie Cantemir (2.540,00 de lei) şi în Piața Alba Iulia (3.807 de lei) şi servicii de tipărire și livrare ce însumează 133.000 de mii de lei. Serviciile presupun tipărirea a 570 de mii de coli A4, a 190 de mii de plicuri care vor fi distribuite bucureştenilor.

Citeste si...  Concentrare de avioane de supraveghere aliate deasupra României

Compania Municipală Dezvoltare Durabilă S.A. a cheltuit 86.600 de lei pentru servicii de scanare cu laser 3D – 28.000 de lei şi servicii de cartografiere digitala 58.600 de lei. Compania Municipală Parking S.A. a cumpărat 20 de termosuri cu o sumă totală de 1.360 de lei, iar Compania Municipală Medicală S.A articole de igiena personala de 1.118 de lei

58.154 de lei a cheltuit Compania Municipala Parcuri si Gradini S.A. la începutul acestei săptămâni pentru a cumpăra motofierastraie si foarfece cu motor pentru pentru gard viu.

Cele mai multe achiziţii au fost făcute de Trustul de Clădiri Metropolitane S.A., 40 în primele trei zile din această săptămână. Majoritatea sunt sume mici cheltuite pentru materiale de construcţii necesare activităţii curente a instituţiei. Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde cumpărat pavele de 4.032,00 de lei şi ciment de 1.142,40 RON, iar achiziţiile Companiei Municipale Străzi Poduri şi Pasaje SA se ridică la peste 15 mii de lei ( cabine de paza – 8.402 de lei, pelerine impermeabile de fas – 1.950 de lei, anvelope de iarnă de 4.860,00 de lei şi un router de 1.092,00 RON). Compania Municipala Eco-Igienizare S.A. a dat aproximativ 600 de lei pe ulei de motor pentru freza zapada, pachet birotica papetarie şi antigel 96.67 lei.

Cheltuielile Companiei Sport Pentru Toţi S.A. au fost şi ele semnificative în primele zile de la declararea ilegală, pentru organizarea unor competiţii de judo – stickere cluburi participante pentru Backnumber – 95.455 de lei, fețe de masă inscripționate albastre și galbene 32772 de lei, medalii de 24404 lei, steaguri personalizate cu catarg – 6.273,00 de lei şi servicii de ambulanţă de 20.000 de lei.

Citeste si...  Ciucă: cifra totală a investiţiilor se ridică la 73 de miliarde de lei

Restul de companii municipale nu au făcut achiziţii pe siteul de licitaţii publice şi nici nu publică în timp real pe site informaţiile. Un exemplu este Compania Municipal Iluminat Public care nu are nicio achiziţie publica pe SICAP sau Compania Municipala Cimitire care se află în aceeaşi situaţie.

Curtea de Apel București a decis joia trecută anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor Municipale. Soluția este definitivă și vine la capătul unui proces inițiat de USR București în anul 2017, potrivit comunicatului citat. Cele 22 de companii au peste 8.000 de angajați și tocmai începuseră să preia funcționarii de la instituții din subordinea primăriei. Bugetele companiilor sunt de sute de milioane de lei.

Citește și Iohannis:PSD să nu dea OUG pentru amnistie și grațiere! Ar declanșa o criză politică fără precedent! Fac apel la cei lucizi din PSD să nu lase o astfel de ordonanță să intre în Guvern


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *