Competiția dintre statele balcanice pentru găzduirea fabricii Volkswagen

0

Decizia Volkswagen de a amâna construirea fabricii în Turcia a declanşat o nouă rivalitate între statele balcanice pentru găzduirea investiţiei de 1,3 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari). Volkswagen analizase mai multe posibile locaţii pentru noua sa uzină din Europa de Est, inclusiv România, Serbia şi Bulgaria, dar până la urmă grupul german a optat pentru Turcia.

Volkswagen a amânat decizia finală privind construirea unei fabrici în Turcia, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al producătorului auto german, pe fondul criticilor internaţionale la adresa operaţiunilor militare derulate de Ankara în Siria şi al temerilor legate de efectele potenţiale asupra imaginii VW.

Bulgaria, România şi Serbia speră că Volkswagen va reveni la lista scurtă discutată anterior pentru noua sa fabrică, care cuprindea state din Balcani şi din Africa de Nord (unde sunt prezenţi producători auto importanţi). Ar fi una dintre cele mai mari investiţii realizate în oricare dintre cele trei ţări, care de mult timp se luptă să combată corupţia şi să-şi îmbunătăţească infrastructura, apreciază Bloomberg.

“Am acoperit toate cerinţele investitorului şi am oferit mai mult decât atât. Suntem percepuţi ca un factor de stabilitate în regiune, ca un partener loial şi aşteptăm decizia finală”, a afirmat Stamen Yanev, directorul Agenţiei InvestBulgaria.

Cel mai mare producător auto din lume nu reuşeşte să-şi depăşească rivalii din Asia din cauza costurilor ridicate cu forţa de muncă la fabricile sale din Europa Occidentală, ceea ce a determinat o schimbare de direcţie, spre Europa de Est.

În România, fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, a anunţat marţi că Volkswagen a analizat municipiul Arad ca variantă pentru amplasarea unei fabrici în regiune.

 

“Compania Volkswagen a anunţat că întrerupe etapa de negociere cu Turcia pentru realizarea unei fabrici de automobile acolo. Compania analizase mai multe state din Estul Europei, între care şi România. România a făcut două oferte firmei de consultanţă iar Primăria Arad a făcut o ofertă pentru o locaţie. În final, locaţia propusă de Primăria Arad a fost acceptată de consultant şi am fost în procedură de negociere pe patru direcţii la nivelul municipiului Arad, am avut o asistare a doamnei secretar de stat şi sprijin al ministrului IMM-urilor”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, fostul primar al Aradului, europarlamentarul Gheorghe Falcă.

El a adăugat că municipalitatea avea în plan să acorde 1.100 de hectare pentru această investiţie, care ar fi creat 4.000 de locuri de muncă, şi că speră că Aradul va fi luat din nou în calcul.

“În acest moment, sper ca cei de la Volkswagen să reia negocierea cu statele şi, evident, la nivelul României, Aradul este locaţia agreată”, a mai spus fostul primar.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele