Complicatul joc al Rusiei: rute noi aeriene dar și sprijin pentru Lukaşenko

0
Putin / Lukasenko
Putin / Lukasenko
- Reclama -

Rusia a aprobat o nouă rută pentru zborurile Air France între Paris şi Moscova, care evită spaţiul aerian al Belarusului. Noua rută se aplică deocamdată doar pentru acest weekend, a informat sâmbătă un purtător de cuvânt al companiei aviatice franceze.

 

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a recomandat miercuri tuturor companiilor aeriene din UE şi din afara blocului comunitar să evite spaţiul aerian al Belarusului din motive de siguranţă, după aterizarea forţată la Minsk a unui zbor Ryanair pe ruta Atena-Vilnius şi arestarea unui jurnalist disident aflat la bord, Roman Protasevici.

Vezi și Adina Vălean, criticată de liderii europeni pentru o postare despre avionul deturnat de Belarus

Liderii UE au decis, luni seară, să-şi închidă spaţiul aerian pentru Belarus şi să adopte un nou set de sancţiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko.

Trei zboruri provenind din capitale UE spre Moscova – o cursă Air France Paris-Moscova vineri, o alta miercuri şi un zbor Austrian Airlines Viena-Moscova joi – au fost anulate din lipsa autorizaţiei pentru noi rute care să evite Belarusul.

- Reclama -

“Această nouă rută de zbor intră în vigoare astăzi. Avem autorizaţii pentru acest weekend şi aşteptăm undă verde de la autorităţile ruse pentru cursele noastre de după acest weekend”, a indicat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Air France.

Air France, parte a grupului Air France-KLM, operează unul sau două zboruri pe zi între Paris şi Moscova.

Discuții informale între Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, au avut sâmbătă, la Soci, a doua zi de discuţii, în plin scandal internaţional cauzat de interceptarea avionului de linie european pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

„Ieri a fost ziua oficială a discuţiilor, iar astăzi este partea informală”, le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că cei doi preşedinţi „au profitat de vremea frumoasă” şi „au făcut o plimbare cu vaporul”.

Canalul Telegram ”Pool Pervogo”, care face oficiu de cont neoficial al preşedinţiei belaruse, a difuzat o fotografie care îi arată pe cei doi lideri în ţinută decontractată, la bordul unui vas, din câte se pare.

Conform lui Peskov, Putin şi Lukaşenko au discutat în principal despre ”cooperarea economică” şi ”lupta contra pandemiei”, dar şi despre deturnarea de către Minsk a unui avion de linie Ryanair şi arestarea jurnalistului belarus de opoziţie exilat Roman Protasevici şi a prietenei sale rusoaice Sofia Sapega, care se afla la bord.

”Lukaşenko i-a furnizat omologului său informaţii detaliate despre ceea ce s-a întâmplat la bordul avionului Ryanair”, a adăugat Peskov, notând că Moscova „nu este indiferentă la soarta” Sofiei Sapega, cetăţeană rusă.

Tot potrivit Kremlinului, Lukaşenko „nu a exprimat solicitări de asistenţă economică suplimentară” din partea Rusiei, principalul creditor al Belarusului, dar cei doi preşedinţi au convenit să lucreze la ”organizarea legăturii aeriene” între ţările lor, ţinând cont de restricţiile impuse de Uniunea Europeană.

Peskov a mai repetat că Moscova vrea o ”anchetă aprofundată” cu privire la circumstanţele interceptării cursei Ryanair, acuzându-i pe occidentali că au tras ”concluzii pripite”.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele