Conducerea NATO, supărată de ”concurența” pe care vrea să o creeze UE

0
nato

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg critică statele care vor să consolideze Apărarea europeană şi subliniază că înfiinţarea unor structuri ”concurente” NATO riscă să slăbească şi să împartă Alianţa Nord-Atlantică.

 

În timp ce Uniunea Europeană (UE) se reunea în Slovenia, Stoltenberg era întrebat marţi, la o conferinţă, la Universitatea Georgetown, la Washington, care sunt consecinţele Acordului AUKUS între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit asupra relaţiilor transatlantice.

”Înţeleg că Franţa este dezamăgită” de ruperea de către Canberra a unui megacontract în valoare de 55 de miliarde de euro privind achiziţionarea a 12 submarine franceze cu propuslie clasică, a răspuns el.

”În acelaşi timp, însă, aliaţii NATO sunt de acord asupra obiectivului nostru global care este că trebuie să rămânem uniţi”, a subliniat Stoltenberg.

Norvegianul a insistat, într-un mesaj adresat celor 27 de şefi de stat şi de guverne reuniţi la Castelul Brdo, în apropierea capitalei slovene Ljubljana, că 80% din cheltuielile cu apărarea ale NATO sunt asigurate de către ţări care nu sunt membre UE.

Burse pentru elevii pasionaţi de matematică şi informatică

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele