Conflictul Ucraina – Rusia naște fiori în Europa și la Washington

0
Limba-romana-Ucraina

Conflictul Ucraina – Rusia naște fiori în Europa și la Washington. Statele Unite denunţă „escaladarea neprovocată”, a tensiunilor din Estul Ucrainei, prin deciziile luate la Moscova. Iar Uniunea Europenă se declară îngrijorată de situaţia de la granița Ucrainei, unde Rusia a masat trupe şi echipament militar – a declarat Josep Borrell.

 

Șeful diplomaţiei europene atrage atenţia că riscul agravării situaţiei este evident.

Uniunea Europeană se teme de ‘un incident’ în urma ‘celei mai mari desfăşurări’ de trupe rusești înregistrate vreodată la frontieră cu Ucraina. În declarația inițială, șeful diplomației europene vorbea despre 150.000 de militari ruși masați la frontierele Ucrainei, dar numărul a fost corectat ulterior la 100.000, fără explicații, în textul publicat al intervenției. Rămâne însă o certitudine că trupele sunt acolo.

Citește și UE acuză Rusia de o campanie ilegală de recrutare

Ucraina se teme că Moscova nu caută decât un pretext pentru a o ataca, a spus șeful diplomației ucrainene, invitat la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor de externe europeni. Demnitarul ucrainean a cerut noi sancțiuni împotriva Moscovei, însă europenii au decis o temporizare.

Americanii, care deja au înăsprit sancțiunile aplicate Moscovei, denunță provocările venite din partea rușilor, care au decis să suspende pe o perioada de 6 luni trecerea prin apele lor teritoriale a navelor străine, militare sau nu. E vizată zona peninsulei Crimeea și în special strâmtoarea Kerci care leagă Marea Neagră de Marea Azov şi care este de o importanță crucială pentru exporturile ucrainene.

Toate aceste evoluții alimentează din plin tensiunile din zonă. Kievul vorbește despre provocări din partea Rusiei, în timp ce Moscova acuză Ucraina că pregătește o ofensivă împotriva separatiștilor pro-ruși din est.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele