Consumul de lungă durată al alcoolului scade răspunsul imun la vaccinare, spun specialiștii

0

Consumul de lungă durată al alcoolului scade răspunsul imun la vaccinare, spun specialiștii. Recomandarea Ministerului Sănătății de a nu se consuma alcool timp de două săptămâni după vaccinare a ridicat numeroase întrebări în rândul celor înscriși pe listele de vaccinare.

 

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că nu sunt date științifice care să arate scăderea imunității în urma respectării acestei condiții.

“Persoanele care au în obișnuință consumul de alcool, (…) printr-un consum de lungă durată, vor înregistra o scădere a răspunsului imun. Este un motiv de imunodepresie, de diminuare a răspunsului imun post-vaccinare” – a răspuns marți col. dr. Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Doctorul militar a adăugat că, în calitate de medic, recomandă categoric reducerea la minimum posibil a conumului de alcool și a altor toxice.

Vezi și Vaccinarea antigripală reduce cu 40% riscul de infectare cu coronavirus

Cu toate acestea, “în condițiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantități variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacității vaccinului sau asupra profilului de siguranță, altul decât cel legat strict de consumul de alcool”, a precizat dr. Gheorghiță. Mai precis, “nu există date care să arate un profil de siguranță nefavorabil”.

Vezi care este cel mai performant purificator de aer anti coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele