Persoanele care consumă băuturi alcoolice de trei-patru ori pe săptămână, în cantități moderate, prezintă un risc mai mic de a dezvolta diabet de tipul II în comparație cu cele care beau mai rar sau niciodată, sugerează un studiu efectuat în Danemarca de către Institutul Național pentru Sănătate Publică, informează TVR.
Oamenii de știință au concluzionat că un consum moderat de băuturi alcoolice, de trei sau patru ori pe săptămână, reduce cu 32% riscul unei femei de a dezvolta diabet, iar în cazul unui bărbat procentul este de 27%, în comparație cu persoanele care beau mai rar de o dată pe săptămână.
În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat consumul de alcool a peste 70.000 de persoane — cât de mult obișnuiau să bea și cât de des făceau acest lucru. Descoperirile sugerează de asemenea că nu toate tipurile de alcool au același efect. Vinul se pare că este cel mai benefic în acest sens datorită polifenolilor pe care îi conține, ce au un rol în controlul nivelului glicemiei din sânge, se arată în studiul publicat în jurnalul ”Diabetologia”. În ceea ce privește berea, bărbații care consumă între una și șase porții pe săptămână și-au redus astfel riscul de diabet cu 21%.