Controversă legată de scoaterea la licitație a unor obicete care au aparținut lui Enescu

0
- Reclama -

Lumea culturală are parte de un nou moment tensionat, legat de scoaterea la vânzare a unor obiecte care au aparținut lui George Enescu. Semnatarii petiţiei ”Eliade dezmembrat/ Enescu dezarticulat” cer ministrului Culturii să ia măsuri legale pentru a suspenda licitaţia programată de casa Historic pentru 22 septembrie şi să constituie un grup independent de experţi, format din profesionişti din domeniul juridic, muzicologic şi istoric, cu o probitate profesională de netăgăduit, care să facă cercetări şi să clarifice situaţia, iar rezultatele să fie comunicate transparent.

 

Scrisoarea deschisă este semnată, între alţii, de Gabriel Bebeşelea, Eugen Ciurtin, Radu Vancu, Mihai Şora, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu şi Adrian Cioflâncă.

 

Licitaţia cu loturi Enescu, anunţată pe 19 august, a suscitat o dezbatere publică majoră, pe fondul problemelor de natură muzicologică, istorică şi juridică pe care le implică. Potrivit semnatarilor, ieri, în ședința Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor s-a discutat doar despre două dintre cele 190 de loturi ale licitaţiei, în eventualitatea includerii acestora în Tezaur şi a cumpărării lor de către Stat, remarcă semnatarii. Autorii scrisorii atrag atenţia asupra câtorva aspecte: ”În Comisia respectivă nu există niciun muzicolog şi, din informaţiile pe care le avem, nu a fost solicitat niciun muzicolog independent, cu experienţă şi probitate profesionale de netăgăduit, pentru a evalua cele două loturi. În aceste condiţii, ne exprimăm dubiul asupra capacităţii Comisiei de a evalua în mod corect, din toate unghiurile posibile, actele depuse de Casa de licitaţii Historic. Actele prezentate până acum de Casa de licitaţii Historic nu pot demonstra provenienţa celor două loturi şi nici faptul că vioara Wolff 1885 prezentată i-a aparţinut cu adevărat vreodată lui George Enescu, nici că i-ar fi fost oferită de Casa Regală a României, nici că nu au existat intervenţii asupra ei, în ultimii ani. În absenţa unei expertize solide muzicologice, istorice şi juridice a documentului prezentat de Casa de licitaţii Historic pentru a „certifica” provenienţa loturilor, există riscul ca multe alte noi documente, inclusiv partituri – conform chiar acelui document nedatat – să fie scoase la vânzare, pe viitor, fără să le fie certificată provenienţa şi dezarticulând direct chiar opera lui Enescu. Aceasta în condiţiile în care nu au existat niciodată informaţii privind existenţa unui „fond Drăghici”, în schimb există informaţii că în anii din urmă ai mandatului lui Romeo Drăghici la conducerea Muzeului Enescu au fost înstrăinate obiecte de la Muzeu. Ori, în aceste condiţii, în absenţa expertizei independente cu privire la provenienţa şi conţinutului bunurilor, există riscul ca astfel de obiecte să fie scoase la licitaţie tocmai pentru a face statul român să le răscumpere, la preţuri foarte mari, sau pentru a fi valorificate în colecţii private, în afara circuitului public mondial al operei lui Enescu. Am sesizat Parchetul General şi Comisia Europeană cu privire la acest caz”.

- Reclama -

Semnatarii subliniază că este vorba despre un subiect de interes public major și solicită ministerului să intervină potrivit prerogativelor legale.

Dilema USR: Dacă ies din guvern, susțin moțiunea PSD!

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele