Convorbirea telefonică dintre Klaus Iohannis și președintele Volodimir Zelensky. Ce i-a cerut omologului ucrainean

1
- Reclama -

Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu președintele Volodimir Zelensky.Șeful statului și-a arătat indignarea față de focul neîncetat a Rusiei asupra Ucrainei, dar a cerut și să se rezolve problema cu românii aflați în zona de război.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 4 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski. Președintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare și preocupare față de continuarea atacurilor armatei ruse asupra obiectivelor civile și a infrastructurii critice ale Ucrainei, care reprezintă crime de război conform dreptului internațional umanitar, și a condamnat ferm atacurile aeriene neîncetate ale Rusiei, care au lăsat Ucraina în întuneric și frig, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis: Cumpăna dintre ani este mereu un moment încărcat de semnificaţii şi emoţie

Ce a spus Klaus Iohannis despre controversata lege a minorităților?

Adoptarea legii minorităților naționale din Ucraina este o mare dezamăgire pentru țara noastră, mai ales că Ucraina nu s-a adaptat la cerințele europene. Astfel, cei doi președinți au discutat azi și despre această problemă și Zelensky a promis că va căuta soluții în așa fel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze de aceleași beneficii ca cea din România.

Președintele României s-a referit pe larg la recenta lege a minorităților naționale adoptată de Ucraina, care a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române și al reprezentanților comunității române din Ucraina. Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

- Reclama -

În continuare, președintele României și-a arătat sprijinul față de Ucraina, fapt care a fost recunoscut și de Volodimir Zelensky într-o postare pe Twitter.

„Președintele României a reamintit sprijinul consistent și multidimensional acordat de țara noastră, atât prin asistență directă, sprijin pentru refugiați, furnizarea de generatoare, respectiv facilitarea tranzitului de cereale, cât și prin susținerea integrării europene a Ucrainei, a adoptării sancțiunilor împotriva Rusiei și, respectiv, a acțiunilor vizând izolarea internațională a Rusiei. În context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat faptul că România va continua să acționeze pentru a ajuta Ucraina și poporul ucrainean, atât timp cât va fi nevoie” – se mai arată în comunicat, potrivit Știrile Pro Tv.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele