Coronavirus COVID 19, extrem de nociv bolnavilor de tuberculoză (TBC)

Ne aflăm navigând între iminentul dezastru al COVID-19 şi ciuma de multă durată a tuberculozei

0

Cercetătorii cred că aproximativ 1,4 milioane de persoane ar putea muri de tuberculoză (TBC) până în 2025, din cauza impactului pandemiei coronavirusului.

Eforturile globale în lupta contra coronavirus afectează diagnosticarea, tratarea şi prevenirea tuberculozei, ceea pot duce la aparaţia a peste 6 milioane de cazuri suplimentare de TBC, în următorii 5 ani.

Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă, potenţial fatală, care poate afecta aproape orice parte a corpului, dar este în principal o infecţie a plămânilor. Este cauzată de un microorganism bacterian, bacilul de tuberculi sau Mycobacterium tuberculosis, fiind catalogată al doilea cel mai mare criminal la nivel global. 1,5 milioane de oameni mor anual din cauza acestei boli.

Doctorul Lucică Ditiu, care ocupă funcţia de director executiv Stop TB Partnership a explict print-un comunicat de presă că efortul de a contracara tuberculoza a fost încetinit de apariţia COVID-19. „Astăzi, guvernele se confruntă cu o cale de tortură, navigând între iminentul dezastru al COVID-19 şi ciuma de multă durată a tuberculozei. Alegerea de a ignora tuberculoza din nou, ar şterge cel puţin o jumătate de deceniu de progrese greu câştigate împotriva infecţiei celei mai mortale din lume şi ar duce la îmbolnăvirea a milioane de oameni”.

Campanie de donare de sânge în Capitală

Un nou studiu a găsit o corelaţie între vaccinul pentru tuberculoză (BCG) – pe care România îl are în schema obligatorie – şi numărul redus de decese din cauza coronavirusului. Studiul preliminar postat pe medRxiv, un site pentru cercetări medicale nepublicate, găseşte o corelaţie între ţările care au politici obligatorii de vaccinare împotriva tuberculozei şi le solicită cetăţenilor să facă vaccinul Bacill Calmette-Guerin (BCG) şi cele care prezintă un număr mai mic de cazuri confirmate şi decese de Covid-19. Clinicieni din cel puţin şase ţări efectuează studii care implică oferirea vaccinului BCG angajaţilor din sănătate şi persoanelor în vârstă pentru a vedea dacă într-adevăr le oferă un nivel sporit de protecţie împotriva coronavirusului.

Printre primii specialişti care au lansat studii despre eficacitatea BCG împotriva coronavirusului este românul Mihai Netea, expert în boli infecţioase la Centrul Medical Radboud Universty din Olanda. Echipa lui Netea a înscris deja 400 de cadre medicale în procesul de cercetare. 200 dintre ele au primit vaccinul BCG şi 200 au primit un placebo. De asemenea, Netea va începe un studiu separat care studiază eficienţa vaccinului BCG la cei trecuţi de 60 de ani.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele