Coronavirus: Macron vrea control la granițele Schengen

0
- Reclama -

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a propus Uniunii Europene să instituie măsuri ferme de control la punctele de frontieră Schengen în următoarele zile şi chiar să închidă unele puncte de frontieră pentru protejarea unor zone de risc, conform unui comunicat al preşedinţiei franceze.

 

În cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Macron a propus controale ferme la punctele de intrare în spaţiul Schengen şi chiar închiderea unor astfel de puncte de frontieră pentru a stopa accesul în state sau regiuni unde există un număr mare de persoane bolnave.

Franţa este însă la rândul ei printre ţările cele mai afectate de epidemia de coronavirus, cu peste 3.000 de cazuri confirmate şi 61 de decese.

Emmanuel Macron doreşte, de asemenea, ”evitarea măsurilor necoordonate” la nivelul UE, precum cele decise de unele state membre care au instituit restricţii la graniţe, ceea ce în opinia preşedinţiei franceze încalcă regulile europene.

- Reclama -

Republica Cehă a anunţat vineri închiderea totală a frontierelor sale începând de luni, o închidere cvasi-completă fiind decisă joi şi de Slovacia, în timp ce Polonia, Austria, Slovenia şi Ungaria au decis o serie de restricţii la intrarea în aceste ţări.

Ministerul de Externe austriac a ridicat vineri la maxim nivelul alertei de călătorie pentru Spania, Franţa şi Elveţia şi le-a cerut cetăţenilor austrieci aflaţi în aceste ţări foarte afectate de epidemia de coronavirus să revină cât mai repede posibil în Austria.

În comunicatul preşedinţiei franceze se mai menţionează că Emmanuel Macron a avut o discuţie telefonică şi cu premierul italian Giuseppe Conte, căruia i-a ”adresat un mesaj de solidaritate şi de respect pentru măsurile luate de Italia”, care până în prezent are confirmate 17.660 de cazuri de coronavirus şi 1.266 decese provocate de Covid-19.

Franţa a decis, de asemenea, ca în câteva săptămâni să realizeze împreună cu Italia şi alte ţări din UE comenzi comune pentru materiale medicale destinate susţinerii funcţiilor respiratorii în cazul bolnavilor internaţi.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele