“Crăiţa din Apuseni” va fi readusă la viaţă cu ocazia Festivalului Internaţional de Film Etnografic

0

Singura locomotivă cu abur care mai circulă în prezent pe ecartament normal, Crăiţa din Apuseni, va fi pusă în mişcare în acest weekend, cu ocazia Festivalului Internaţional de Film Etnografic – ediţia a V-a.

Readucerea pe şine a locomtivei cu aburi a fost posibilă datorită Primăriei Zlatna, TRANSFEROVIAR GRUP şi TRANSFEROVIAR CALATORI, dar şi cu ajutorul companiei Remarul 16 Februarie Cluj – Napoca. Prin acest proiect, organizatorii doresc promovarea minunatelor peisaje şi monumente din zona Munţilor Apuseni.

De ce este specială Crăiţa din Apuseni?

Locomotiva face parte din patrimoniul naţional al României, categoria Tezaur, și nu a mai funcţionat de mai bine de 20 de ani. În secolul XX, locomotiva transporta marfă în Piața Obor, după care a ajuns în zona Covasna unde a ajuns să transporte lemne. Crăiţa face parte dintr-o serie limitată de şase astfel de vehicule.

În 2013, locomtiva a fost achiziționată de Primăria Zlatna, iar în ultimii ani a stat într-un depou din Sibiu, fiind restaurată de către Remarul 16 Februarie la Cluj Napoca. În 2015, Transferoviar Călători a mai efectuat probe de traseu cu locomotiva cu abur împreună cu vagonul turistic.

FIFE la a V-a ediţie

A V-a ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic Zlatna, din județul Alba, se va desfășura în perioada 22 – 24 septembrie 2017.

FIFE este un eveniment anual, organizat de Primăria și Consiliul Local al orașului Zlatna, județul Alba, care își propune să promoveze cultura și tradițiile naționale, să descopere noi talente și să încurajeze schimburile culturale cu alte țări. Festivalul este deschis tuturor cineaștilor profesioniști sau amatori ale căror producții au un caracter etnografic.

Locomotiva va călători pe distanţa Zlatna – Pătrângeni în data de 23 septembrie, iar toţi cei care doresc să o cunoască pe frumoasa Crăiţă din Apuseni sunt invitaţi la eveniment.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele