Criza politică din Bulgaria se adâncește

0

Formaţiunea antisistem a cântăreţului Stanislav Trifonov se află cot la cot cu partidul de centru-dreapta al fostului premier bulgar Boiko Borisov în urma alegerilor anticipate de duminică din Bulgaria.

 

Institutul Gallup International creditează GERB (conservator), partidul lui Borisov, în vârstă de 62 de ani, aflat de zece ani la putere, cu 23% din voturile exprimate, imediat după Partidul ”Există un semenea popor” (ITN, antisistem, populişti) al animatorului de televiziune ”Slavi”, în vârstă de de 54 de ani, pe care-l creditează cu 23,2% din voturle exprimate.

Institututul Alpha Research creditează ITN cu 24% din voturi, iar Gerb cu 23,5%.

Bulgarii au votat duminică a doua oară în trei luni în vederea alegerii celor 240 de membriai Parlamentului unicameral.

Partidul lui Boïko Borissov s-a clasat primul (26,2%) în alegerile din aprilie, în urma unor ample manifestaţii împotriva corupţiei în cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene (UE), însă nu a putut să formeze o coaliţie de guvernare.Guvernul interimar instalat în aprilie a acuzat echipa lui Borisov de practici ilegale.

Observatori politici estimează că şansele formării unui guvern în urma alegerilor de duminică sunt din nou foarte mici.

ITN ar putea fi susţinut de două mişcări apărute în urma frondei – ”Bulgaria Democratică” (dreapta) şi ”Ridicaţi-vă! Mafia, afară!” (stânga).

În urma scrutinului de duminică se anunţă negocieri îndelungate şi eventuale noi alegeri.”Vom continua să acţionăm pentru lucrurile în care credem noi, indiferent ce rol ne-au decis alegătorii. A fi în opoziţie este o modalitate dreaptă şi onorabilă de a-ţi apăra principiile”, a declarat Tomislav Donşev, numărul doi în Gerb, recunoscând astfel o marjă de manevră redusă.

Politologul Daniel Smilov consideră că partidul lui “Slavi” Trifonov nu poate obţine mandatele de care are nevoie în Parlament în vederea formării unui guvern fără o susţinere din partea socialiştilor şi MRF, partidul minorităţii turce, însă cele două partide tradiţionale dezavuează ITN.

Unii experţi consideră că nici Borisov ”nu va guverna pentru că este izolat”.Precedentele alegeri legislative au pus capăt unei ere care a început în 2009, după ce această fostă gardă de corp, care a făcut istorie din perspectiva longevităţii la putere în perioada postcomunistă, nu şi-a putut găsi parteneri de guvernare.

Fragilizat în urma unor manifestaţii masive în vara lui 2020, Boiko Borisov a pierdut teren duminică, în urma unui val de dezvăluiri ale Guvernului interimar cu privire la corupţia care cangrenează Bulgaria.

Realizatorul TV Mihai Ovidiu Enea: “Presiunea radicalilor eco-marxiști produce deja prejudicii de neimaginat efectivelor de urs brun”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele