Criză de vaccinuri în România, următorul stoc vine la jumătatea lui noiembrie

0

Nu mai există vaccinuri în farmaciile din România, iar următoarele loturi vor fi livrate la jumătatea lunii noiembrie. Chiar dacă ar fi comandate, altele nu au de unde să vină din cauza posibilităților limitate de fabricație, a precizat Colegiul Farmaciștilor din România.

 

Citește și Românii s-au întors cu fața spre vaccinuri. Prețul unui vaccin este între 100 și 300 de lei

Totuși, în țară există astăzi stocuri totale de sub 134.000 de doze de vaccinuri gripale.

Pe piața din România sunt comercializate trei vaccinuri gripale: Fluenz Tetra de la AstraZeneca, sub formă de spray nazal, pentru copiii între 1 și 18 ani, Influvac Tetra de la Mylan, supensie injectabilă, pentru copii peste 3 ani, adolescenți și adulți și Vaxigrip Tetra de la Sanofi, suspensie injectabilă, care se administrează tuturor categoriilor de vârstă, începând cu copiii peste 6 luni.

Ce a comandat Ministrul sănătății

Până acum, Ministerul Sănătății a anunțat distribuirea a 900.000 de doze de vaccin gripal către direcțiile de sănătate publică. Următoarea tranșă de 1.100.000 doze de vaccin gripal urmează să fie distribuită în prima parte a lunii noiembrie, potrivit unui anunț al ministerului din 19 octombrie.

Autoritățile au anunțat că în total au fost achiziţionate 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, până în 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc.

În 2020 se importă vaccinuri în România, într-o cantitate de 4 ori mai mare decât anul trecut

„Din informațiile primite din partea companiilor farmaceutice și respectiv a distribuitorilor angro, reiese că urmează o nouă livrare către farmacii în jurul datei de 15 noiembrie”, a precizat Colegiul Farmaciștilor.

Vaccinul BCG, posibil efect împotriva COVID-19

Organizația precizează însă că precomenzile distribuitorilor către importatori s-au făcut timpuriu, din primele luni ale anului, iar precomenzile farmaciilor către distribuitorii angro, parteneri de contract, s-au lansat de la începutul lunii august.

Colegiul amintește declarația de presă a unuia dintre producători, Sanofi, din care reiese că cererea de vaccin gripal, în contextul pandemic actual, a depășit cu mult previziunile, dar punerea pe piață va fi în total, în România, într-o cantitate de 4 ori mai mare decât anul trecut, pentru a răspunde nevoilor estimate de către autorități pentru Programul Național de Vaccinare și comunicate de către distribuitori pentru piața privată, respectiv farmaciile cu circuit deschis.

„Suntem asigurați că prin intermediul distribuitorilor angro, parteneri de contract ai producătorului, se va continua livrarea cantităților de doze de vaccin gripal în termenele agreate, pe baza precomenzilor transmise de aceștia pentru piața privată la începutul anului, si respectiv a contractelor pentru sistemul public de sănătate (Programul Național de Vaccinare), încheiate cu autoritățile de sănătate publică pentru acest sezon gripal. Se ridică însă problema unei posibilități limitate de fabricație, ceea ce se traduce prin imposibilitatea suplimentării, la acest moment, a numărului de doze de vaccin gripal, date fiind specificul și durata procesului de producție; în cazul acestui producator, productia nu poate depăși, la nivel global, cu mai mult de 20% producția pentru sezonul 2019-2020”, precizează Colegiul Farmaciștilor.

Vaccinuri disponibile în România

Din analiza acestor raportări în ziua de 27 octombrie reiese disponibilitatea, în total, a următorului număr de doze:

  • Fluenz Tetra – 71 doze / țară
  • Influvac Tetra – 1710 doze / țară
  • Vaxigrip Tetra – 132.000 doze / țară

În urmă cu două săptămâni, stocurile raportate erau următoarele:

  • Fluenz Tetra – 98 doze / țară
  • Influvac Tetra – 488.448 doze / țară
  • Vaxigrip Tetra – 34.298 doze / țară

„Reiese clar că există o dinamică a stocurilor de vaccin, în funcție de intrări/ieșiri la actorii din sistem, obligați prin lege la raportare zilnică (importatori, fabricanți, distribuitori angro, farmacii de circuit deschis și de spital)”, mai precizează Colegiul Farmaciștilor.

Criză de vaccinuri și în Europa

Multe guverne au mărit comenzile de vaccinuri antigripale în acest an şi au lansat campanii de încurajare a oamenilor să se vaccineze.

Producători mari, cum ar fi GlaxoSmithKline, Sanofi, Abbot şi Seqirus, au mărit livrările în Europa, în medie cu 30%, anticipând cererea mai mare. Companiile produc la capacitate maximă şi nu pot satisface cererea suplimentară în totalitate, a anunţat Vaccines Europe, care reprezintă producătorii.

Interviurile realizate cu cel puţin 10 oficiali guvernamentali şi municipali, precum şi cu experţi medicali au arătat că sistemele din oraşe mari au probleme din cauza cererii anticipate mari, ceea ce provoacă întârzieri şi deficite temporare.

Virusurile gripale sezoniere provoacă între 4 milioane şi 50 de milioane de infecţii în fiecare an şi până la 70.000 de europeni mor din cauze legate de gripă, în special în rândul adulţilor în vârstă şi al grupurilor cu risc.

Măsurile de precauţie pentru reducerea transmiterii COVID-19, cum ar fi distanţarea socială, purtarea măştilor şi spălarea mâinilor, pot ajuta la reducerea infecţiilor în acest sezon.

Vezi și Casoteca.ro/magazin/

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele