Crypto în 2022: există vreo speranță de revenire?

0

Piața cripto se află sub semnul haosului în acest an, în concordanță cu alte active de risc. Asta, deoarece investitorii sunt îngrijorați de creșterea inflației, semnele unei economii slabe și înăsprirea politicii monetare de către Rezerva Federală.

Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, este în scădere cu peste 55% față de maximul istoric din noiembrie, în timp ce moneda virtuală Ether se tranzacționează cu aproape 60% mai puțin față de cel mai mare record. Majoritatea monedelor mai mici înregistrează pierderi și mai mari.

Performanța Crypto pentru restul anului depinde încă în mare măsură de apetitul pentru risc al investitorilor, care este condus de mediul macroeconomic, au spus analiștii, potrivit Marketwatch.

Deși bitcoin a rezistat mai bine decât acțiunile în primul trimestru al anului, încă se poate plonja rapid într-o prăbușire.

„Cred că poți atinge un fund în crypto mult mai repede decât poți pe piețele tradiționale”, a spus Joseph Hickey, șeful global de tranzacționare al BlockFi, într-un interviu.

„Este foarte posibil ca bitcoin să înregistreze în continuare pierderi în 2022”, consider Tony Nyman, manager de fundamente FX la Informa Global Markets, menționând că moneda virtuală a început anul tranzacționându-se la aproape 48.000 de dolari.

„Întrebarea mai pertinentă ar putea fi dacă bitcoinul va scădea mai departe decât cea mai slabă valoare de 25.425 dolari”, a scris Nyman într-un e-mail către MarketWatch.

„Credem că acest lucru este probabil”, a scris Nyman, subliniind 22.000 de dolari, 20.000 de dolari și 17.840 de dolari drept „ținte de reducere realiste” pentru a doua jumătate a anului.

Ben McMillan, fondator și director de investiții la IDX Digital Assets, a comparat recenta consolidare a pieței crypto cu explozia dot.com de la începutul anilor 2000, spunând că „în cele din urmă este bună pentru spațiu”.

„Îmi amintește de anii 2000, vânzările atât ale Pets.com, cât și ale Amazon.com. Ambii au scăzut cu peste 80%. Unul dintre ei a încetat să mai existe, în timp ce celălalt a devenit lider în industrie”, a spus McMillan.

„Cheia pentru aprecierea prețurilor pe termen lung cred că este o ofertă de risc care să revină pe piețe”, a spus McMillan. „Înseamnă că investitorii trebuie să vadă nivelul maxim al inflației. Cred că trebuie să vadă un limbaj în afara Fed, care să ajute la informarea așteptărilor cu privire la momentul în care s-ar putea înăspri”, a subliniat acesta.

Dacă apetitul pentru risc revine, McMillan a spus că nu ar fi surprins să vadă Bitcoin „revenind chiar și la egalitate cu valoarea de anul acesta, poate chiar puțin pozitivă”.

Investitorii urmăresc, de asemenea, „Merge” de la Ethereum, o actualizare majoră care va trece blockchain-ul de la proof-of-work la proof-of-stake, un mecanism de consens care consumă mai puțină energie.

Fundația Ethereum, care susține blockchain-ul, a anticipat că „Merge” va fi finalizată în al treilea sau al patrulea trimestru al acestui an.

„Cred că va fi un bun catalizator de preț, dar este suficient pentru a ridica Ethereum-ul dacă mediul macro este încă dur și încă nu vedem o ofertă pentru active de risc? Nu cred că investitorii ar trebui să mizeze pe asta”, consideră McMillan.

În ciuda presiunii de vânzare pe piața publică, capitalul continuă să se reverse pe piața privată pentru crypto.

Andreessen Horowitz a declarat miercuri că a strâns 4,5 miliarde de dolari pentru al patrulea și cel mai mare fond crypto. „Credem că intrăm acum în epoca de aur a web3”, care se referă la așa-numita generație următoare a internetului, a scris Chris Dixon, fondator și managing partner la unitatea crypto a companiei, într-o declarație prin e-mail.

Totuși, „evaluările sunt deja scăzute pentru o mulțime de proiecte. Este într-un sens bun”, a declarat Kavita Gupta, fondator și partener general la Delta Blockchain Fund, pentru MarketWatch într-un interviu.

„Cred că acest lucru îi va face pe toți să facă un pas înapoi, ceea ce s-a întâmplat deja. Ne vedem deja ca un fond care analizează proiecte populare și spunem, știți ce, nu la această evaluare”, a spus Gupta. „Chiar și după ce trecem de ele, nu mai este ca pe vremuri, unde altcineva pur și simplu va veni și le va oferi o valoare mare”, a aubliniat acesta.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele