CTP, referitor la dosarul Colectiv: Morţii rămân în continuare să se răsucească în morminte

0

Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi24 că pedepsele date în dosarul Colectiv nu sunt deloc uriaşe. “Sunt departe de a fi suficiente”, a spus gazetarul, care a adăugat că rămâne de văzut, în funcţie de următoarele etape procesuale, dacă aceste pedepse vor fi menţinute sau schimbate. 

 

Potrivit gazetarului, decizia de azi a vizat “executanţii”, în timp ce pentru Raed Arafat şi Nicolae Bănicioiu nu s-a stabilit încă nicio răspundere penală.

Cristian Tudor Popescu a făcut comparaţie între decizia dată azi în procesul Colectiv şi condamnarea pe viaţă pe care o primise un bărbat din Timişoara, acuzat de crimă: “Acum câteva zile a fost o ştire despre un deţinut la Timişoara care a încercat să evadeze făcând o gaură în perete, acel ins era condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a omorât patru oameni. Aceşti inşi şi aceste inse din dosar au omorât zeci de oameni şi au făcut-o prin corupţie şi cinism criminal şi minciună. Aceste pedepse nu sunt deloc uriaşe, după părerea mea”.

 

În plus, decizia de azi este o încercare de a închide gura celor care cer dreptate în continuare, în timp ce morţii rămân să se răsucească în continuare în morminte, a spus gazetarul.

 

“Nu ştiu dacă vor fi menţinute aceste pedepse, care sunt departe de a fi suficiente. Să vedem la apel ce judecător o să judece, pentru că domnii judecători ne rezervă tot felul de soluţii care pe mine mă deconcertează. De pildă, la Arad, cei opt inşi acuzaţi grav de comiterea unui lanţ infracţional cu tot felul de stenograme nici măcar nu sunt cu toţii judecaţi sub stare de control judiciar. Cei mai mulţi au fost puşi în libertate, pot acum să distrugă probe, să influenţeze martori, pentru că un judecător a considerat că aşa e corect, juridic şi democratic, ca ei să fie judecaţi în libertate.

 

În ultima vreme sunt nişte hotărâri revoltătoare, tot felul de ucigaşi, violatori care, lăsând la o parte recursul compensatoriu, au fost puşi în libertate nu ştim pe ce considerente.

 

Ce s-a întâmplat acum, oricât de spectaculos ar arăta nu e sigur deloc. O să vedem ce se întâmplă în continuare, se va veni cu alte chichiţe avocăţeşti…

În ce-i priveşte pe domnii Bănicioiu şi Arafat care îi au pe conştiinţă după incendiu pe cei care au murit din pricina infecţiilor din spitale, aceşti inşi nu au răspuns încă cu nimic pentru ce au făcut.

 

Nu e după părerea mea azi un moment de uşurare, nu cred că acest dosar a fost soluţionat în acest moment.

 

Decizia de azi reprezintă o încercare de a da satisfacţie prin aceste pedepse aproape de maximul legal, este o încercare de a închide gura celor care cer dreptate în continuare.

În schimb, responsabilii de nivel înalt din dosar sunt neatinşi, cumva aceste pedepse maxime sunt pentru executanţi, Piedone nu e executant, dar ceilalţi sunt doar nişte executanţi.

Pentru starea de fapt care a dus la incendiul din Colectiv şi la ce s-a întâmplat apoi în sistemul medical cu cei răniţi, pentru asta nu a răspuns nimeni. Cumva, asta se doreşte să treacă în planul doi”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Întrebat dacă, în opinia sa, decizia de azi va aduce o schimbare în sistem, în sensul diminuării fenomenului corupţiei, gazetarul a răspuns: “Nu mă aştept să se schimbe ceva, ştiu că fenomenul corupţiei nu va înceta. Sunt inşi care au comis fapte penale, iar în vreme ce se făceau arestări şi se dădeau pedepse cu executarea, chiar în acele zile, alţii, unii apropiaţi celor care au fost condamnaţi, la rândul lor comiteau liniştiţi acte de corupţie.

Am sperat la un moment dat, când au fost condamnaţi miniştri, politicieni influenţi, oameni de afaceri, am spus că poate li se va face totuşi frică, că vor ezita când iau şpagă ca să treacă cu vederea acea bombă numită Colectiv.

În continuare, vor face asta şi pompierii, şi altii. Când şpaga e suficient de tentantă, or să o ia. Singura soluţie e ca aceşti oameni să fie prinşi în timp util, judecaţi, condamnaţi, băgaţi în puşcărie şi împiedicaţi să mai facă ce au făcut. Dar, o diminuare a fenomenului eu nu văd”.

Citește și: CTP: Liviu Dragnea e un ayatollah al tupeului. Nu va renunța niciodată la lupta pentru putere

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele