Cu cât au crescut ratele la credite după majorarea ROBOR

0
realizarea-proiectelor-europene

Creșterea succesivă a ROBOR din ultimele 3 luni a provocat scumpirea ratelor la credite, care, și așa, erau destul de ridicate, raportat la piața occidentală. Nici vorbă de dobânzi apropiate de zero, așa cum clamează unii analiști, acestea apar doar la depozite.

Astfel, potrivit calculelor Finzoom.ro, dacă în septembrie, DAE pentru un credit de nevoi personale de 15.000 de euro pe 5 ani era de 8,31%, iar rata lunară se cifra la 1.361 de lei, în condițiile unui ROBOR de 0,86%, luna aceasta, la un ROBOR de 1,89%, DAE a crescut la 9,42%, iar rata lunară la 1.394 de lei.

La creditele ipotecare, mai ales Prima Casă, unde și așa cei mulți dintre cei care au făcut împrumuturile sunt la limită cu veniturile, lucrurile stau mai rău, ratele s-au scumpit cu aproape 150 de lei.

În cazul unui credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, DAE era, în septembrie, de 3,99%. Rata lunară se cifra la 1.063 de lei. În noiembrie, însă, creșterea ROBOR a împins DAE la 5,07%, și rata lunară la 1.200 de lei.

Continuă creșterea ROBOR?

Probabil că da, și n-ar fi exclus să ajungă sau chiar să treacă de 2% până la anul. Ca efect, ratele vor crește și vor deveni treptat din ce în ce mai greu de suportat.

De alfel, un nou salt, cum s-a întâmplat între septembrie (0,86%) și noiembrie (1,89%) nu e deloc exclus, așa că cei care au credite, în special ipotecare ar fi bine să încerce să pună bani deoparte, 2018 s-ar putea să nu fie foarte prietenos din acest punct de vedere și nu numai.

Ar, așadar, utile niște rezerve pentru zile negre. De asemenea, cei care intenționează să achiziționeze un credit, mai ales unul ipotecar, ar fi bine să se gândească de două ori, și să fie siguri ca au resursele necesare pentru a-l suporta nu doar în prezent, ci și pe termen lung, mai ales că deși economia crește, modificările fiscale și lipsa investițiilor ar putea să frâneze această tendință.

Sursa: Cu cât au crescut ratele la credite după majorarea ROBOR

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele