Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecția de Artă Renault vine pentru prima oară în România

Dinu Alexandru

Cu o istorie de peste 50 de ani, Colecția de Artă Renault vine pentru prima oară în România în anul în care Groupe Renault aniversează 20 de ani de când a avut loc privatizarea companiei Dacia.

Groupe Renault România oferă posibilitatea publicului iubitor de artă contemporană de a o descoperi, în perioada 19 aprilie – 20 iulie, la Muzeul Național de Artă Contemporană din București.

La nivel internațional, Colecția de Artă contemporană Renault cuprinde 300 de lucrări ale unor artiști cu naționalități diferite, consacrați sau la început de drum. În România, vor fi expuse operele unora dintre aceștia, dintre care: Yaacov Agam (Israel), Arman (Franța), Pol Bury (Belgia), Robert Doisneau (Franța), Jean Dubuffet (Franța), Errò (Islanda), Wen Fang (China), Ange Leccia (Franța), Jean-Baptiste Lorthiois (Franța), Roberto Matta (Chile, America latina), Henri Michaux (Belgia/Franța), Juan Mirò (Spania), Angela Palmer (Marea Britanie), Georges Poncet (Franța), Arslan Sukan (Turcia), Jean Tinguely (Elveția), Victor Vasarely (Ungaria/Franța), Heidi Wood (Australia/Franța).

„Colecția de Artă Renault este inspirată de cultura automobilului și de felul în care Renault desenează, concepe și produce mașini vândute în lumea întreagă. Această Colecție este unică în lumea auto. Am invitat, în egală măsură, tineri artiști să se inspire în creațiile lor din procesele noastre de a concepe și fabrica mașini.

În România, Colecția de Artă Contemporană Renault este înscrisă în agenda manifestării culturale Sezonul România Franța 2019, alături de alte evenimente pe care Groupe Renault le susține în calitatea sa de partener”, a declarat Christophe Dridi, președinte director general Dacia și director general Groupe Renault România.

Încă din anul 1967, Renault a dezvoltat, după un principiu original și grație unor colaborări apropiate cu artiștii timpului, Colecția de Artă Renault. Aceasta a fost alcătuită din lucrări ale unor artiști vizionari care au produs schimbări reale în peisajul artei și societății de atunci. Deși aparent fără legătură, cele două domenii – industria auto și arta contemporană – au creat confluențe și s-au dezvoltat pornind de la inovație.

Citeste si...  Vânzările Dacia scad la nivelul Europei

„Totul a pornit de la ideea de mecenat. În 1967, Claude Louis Renard, manager al Renault, amator de artă și mare colecționar, prieten cu Andre Malraux (scriitor), și-a propus să apropie aceste două lumi, cea industrială de cea a artei contemporane, stabilind totodată întâlniri cu artiștii vremii. Operele cuprinse în această Colecție au fost expuse în diverse colțuri ale lumii, la Moderna Musset din Stockholm, la Stedelijk Museum din Amsterdam sau Musée d’Arts décoratifs din Paris. Mă bucur că iubitorii de artă și cultură din România vor putea descoperi și admira o parte dintre aceste opere”, a declarat Ann Hindry, curator, istoric de artă și director al Colecției de Artă Renault.

La sfârșitul anului trecut, arta și industria și-au dat întâlnire la uzina Dacia de la Mioveni, prefațând totodată venirea Colecției de Artă Renault în România. Pe platforma industrială a fost inaugurată o pictură murală pe una dintre clădiri, în proximitatea Uzinei Vehicule Dacia. Lucrarea a fost realizată de cinci tineri artiști români și reprezintă un omagiu adus unora dintre semnatarii de renume mondial, Vasarely, Soto și Tinguely.

Cititi si Dacia Logan MCV Stepway în weekend cu Bella


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *