Culisele unei ordonanțe care a dus la demisia ministrului Educației: Cine este autorul real al noilor reguli de predare a Limbii române pentru minorități

0

Ordonanța care bulversează învățământul minorităților și a dus la demisia ministrului Educației a fost realizată de unul din grupurile de consilieri din jurul lui Liviu Dragnea, și nu de minister, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD. Potrivit surselor citate, ordonanța a fost moneda de negociere cu care Liviu Dragnea a încercat să-și cumpere susținerea guvernării de la UDMR.

Grupul Popularilor Europeni a dat semnal Uniunii să se distanțeze de executivul PSD-ALDE, iar Dragnea a replicat cu această modificare, ale cărei implicații nu au fost pe deplin înțelese de liderul UDMR Kelemen Hunor, au declarat pentru G4Media.ro surse politice social-democrate.

De cealaltă parte, Balint Porcsalmi, președintele executiv al UDMR, a declarat pentru G4Media.ro: “nu cred că a fost răspunsul PSD, pentru că din informațiile pe care eu le am nici în PSD, nici în Guvern, nici în Parlament nu s-a discutat despre acest lucru. Noi, în august, știam că se pregătește această ordonanță, care a avut mai multe reglementări fără probleme, dar s-a introdus în ultimul moment această prevedere”.

Președintele executiv al UDMR a explicat cum a fost introdusă, tehnic, prevederea referitoare la minorități în ordonanța 9/2018: “Au existat mai multe variante ale Ordonanței de Guvern 9. Secretarul de stat pe minorități din Ministerul Educației a semnat primul proiect de Ordonanță.

Pe 31 iulie a fost redactată prima variantă a OG și aceasta a fost semnată de dna Kovacs. Proiectul de OG a fost modificat, însă, în august. Există un șir de persoane care semnează o propunere de ordonanță, dânsa a semnat la începutul lunii august, dar în varianta respectivă semnată și de secretarul de stat propus de UDMR nu figura această prevedere, care a fost introdusă după, chiar înainte să plece la guvern. Nu e fals în acte, e uzual în ministere ca un act modificat să nu se mai întoarcă la secretarul de stat, ci să meargă direct la ministru”.

Citește și Ministrul Educației și-a dat demisia

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele