Cum au apărut primele panouri fotovoltaice?

Stefan Alexiu

Te-ai întrebat vreodată cum au apărut primele panouri fotovoltaice și cine s-a gândit pentru prima oară să folosească energia soarelui pentru a produce curent electric într-un mod eficient?

 

Pentru mulți dintre români, termenii: energie solară, panouri solare sau sisteme fotovoltaice par încă niște concepte destul de noi. Dar în realitate, aceste idei au o istorie lungă, care a evoluat foarte mult de-a lungul timpului.

 

Este adevărat că pentru majoritatea noastră, până recent, acum câțiva ani, utilizarea sistemele de captare și transformare a energiei solare în energie ce poate fi folosită în interiorul locuinței însemna costuri prea mari pentru bugetul de care dispuneam încât să dăm importanță acestui concept, dar de fapt, energia solară se utilizează de mult timp, iar primele dovezi care demonstrează interesul oamenilor pentru acest mod practic în care ne poate servi astrul zilei datează din cele mai vechi timpuri.

 

Istoria utilizării energiei solare

 

E o cale lungă de la primele dovezi ale utilizării energiei solare și până la inventarea celor dintâi panouri fotovoltaice, dar din punct de vedere tehnologic, fiecare descoperire și fiecare etapă a jucat un rol important în această industrie.

 

Dacă ne referim la primele metode de utilizare a energiei solare, trebuie să începem cu secolul al VII-lea î.e.n. când cei mai inventivi dintre oameni concentrau radiația solară cu ajutorul unei lupe sau al unui dispozitiv asemănător ca de exemplu un ciob de sticlă, într-un punct fix, cu scopul de a aprinde focul.

 

Câteva sute de ani după aceea, în jurul secolului al III-lea î.e.n., atât grecii cât și romanii foloseau energia soarelui în cadrul ritualurilor lor religioase.

Citeste si...  Apartamentele mici din regimul socialist, o oportunitate specială pentru tinerele familii

 

Când au fost inventate primele panouri solare?

 

Panourile solare nu au fost inventate de un singur om de știință, ci sunt opera a mai multor oameni de știință și pionieri în domeniu. Dar ca în oricare alt domeniu, și în ceea ce privește panourile solare, există câțiva oameni care se remarcă mai mult decât alții.

 

Nu sunt puține persoanele care afirmă fără să se gândească prea mult că primul care a descoperit că energia solară se poate manipula în așa fel încât să se transforme în curent electric este Edmond Becquerel. Acest om de știință francez a ajuns la concluzia că atunci când introduci doi electrozi metalici într-o soluție conductoare și apoi îi supui la acțiunea luminii, poți genera curent electric. Marea descoperire a lui Edmond Becquerel a fost botezată efectul fotovoltaic și a contribuit la dezvoltarea aparaturii.

 

În anul 1873, un cercetător britanic pe nume Willoughby Smith a studiat seleniul și a descoperit proprietățile sale fotoconductoare. Pe baza acestei descoperiri, mai departe, William Grylls Adams și Richard Evans Day au aflat că dacă expui seleniul la lumină poți genera curent electric.

 

Un deceniu mai târziu, americanul Charles Fritts a folosit seleniul pentru a fabrica primele celule solare din istoria omenirii și a produs la scară largă dispozitive care generează curent electric transformând energia solară.

 

Însă, pentru că seleniul este un material toxic, nu Charles Fritts este considerat părintele panourilor solare, ci mai degrabă Daryl Chapin, Calvin Fuller și Gerald Pearson deoarece ei au creat în 1954 primele dispozitive cu celule solare ca cele din panourile pe care le utilizăm în ziua de azi.

Citeste si...  Reduceri de până la 30% la dormitoarele BOX în magazinele LEMS din Bucovina!

 

Compania germană Viessmann, la ora actuală una din cele mai importante companii producătoare de sisteme fotovoltaice din lume, a început să producă panouri solare în jurul anilor 1970, când omenirea s-a confruntat cu o criză de energie care a afectat întregul glob.

 

Viessmann are o istorie de peste 100 de ani în fabricarea sistemelor termice și de răcire, dar și sistemelor industriale, iar panourile fotovoltaice pe care le produc sunt unele din cele mai fiabile, eficiente și ușor de instalat din câte există la ora actuală pe piață.

 

Astfel, dacă vrei să investești într-un sistem fotovoltaic profitabil, care să te ajute să-ți câștigi independența față de furnizorii de energie, atunci produsele Viessmann, pe care le găsești acum și în România, sunt probabil cea mai bună soluție!

 


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *