Cum își poate reduce Europa dependența de gazele rusești

Costea Alexandra

Un grup energetic global a elaborat o foaie de parcurs pentru a ajuta la rezolvarea dependenței Europei de gazul natural din Rusia, ceea ce i-a oferit președintelui Vladimir Putin putere de pârghie asupra Uniunii Europene, făcând dificilă impunerea de sancțiuni energetice asupra țării ca pedeapsă pentru invazia sa în Ucrainei.

 

Planul Agenției Internaționale pentru Energie, o organizație politică cu membri din 31 de guverne naționale, ar reduce dependența regiunii de gazul natural rusesc cu o treime într-un an, aderând în continuare la European Green Deal, un acord UE de reducere a efectului de seră netă, emisiile de gazefiind  cu cel puțin 55% mai mici față de nivelurile din 1990 până în 2030.

Recomandările sale sunt asemănătoare măsurilor venite din partea UE, care ar reduce importurile rusești de gaze naturale cu 80% în anul viitor.

Dar închiderea robinetului la gazul natural rusesc va fi greu de făcut rapid, potrivit experților. Acest lucru este atât pentru că UE este atât de dependentă de aceasta, cât și pentru că s-a angajat să-și limiteze emisiile de gaze cu efect de seră.

UE a importat 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia în 2021, aproape jumătate (45%) din importurile sale de gaze și aproape 40% din cantitatea totală utilizată, potrivit AIE. Trecerea de la arderea gazelor naturale la arderea cărbunelui este o soluție rapidă posibilă din punct de vedere tehnic, dar nu va ajuta UE să-și atingă obiectivele climatice.

Retragerea AIE, denumită „Un plan în 10 puncte pentru a reduce dependența Uniunii Europene de gazul natural rusesc”, este o colecție de acțiuni menite să diversifice aprovizionarea cu energie a Europei, să accelereze evoluția acesteia către surse regenerabile și să se concentreze pe eficiența energetică.

„Nimeni nu-și mai face iluzii. Folosirea de către Rusia a resurselor sale de gaze naturale ca armă economică și politică arată că Europa trebuie să acționeze rapid pentru a fi pregătită să se confrunte cu o incertitudine considerabilă cu privire la aprovizionarea cu gaze rusești iarna viitoare”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Vezi și Shell nu mai cumpără petrol din Rusia

Iată un rezumat al celor 10 recomandări:

Nu reînnoiți contractele de furnizare de gaze cu Rusia. În prezent, UE are un contract cu Gazprom, o corporație energetică multinațională de stat majoritară rusă, pentru peste 15 miliarde de metri cubi de importuri de gaze pe an. Contractul respectiv urmează să expire la sfârșitul anului. UE este sfătuită să lase acel contract și alte contracte de import de gaze să expire.

Citeste si...  Orașul din România pe care trebuie să-l vizitezi: este în top 10 destinații turistice din Europa

Înlocuiți contractele expirate din Rusia cu cele din alte surse. Producția internă de gaze naturale și importurile din surse non-rusești, inclusiv din Azerbaidjan și Norvegia, vor crește în anul viitor cu până la 10 miliarde de metri cubi față de 2021. Dar AIE spune că UE ar trebui să meargă mai departe și să crească importul său de gaz natural lichid (GNL).

AIE recomandă, de asemenea, UE să-și sporească aprovizionarea cu biogaz și biometan, dar aceste lanțuri de aprovizionare necesită timp pentru a se dezvolta. La fel și lanțurile de aprovizionare cu hidrogen „verde” cu emisii scăzute de carbon, realizat prin electroliză.

Depozitați mai mult gaz. Stocarea gazelor oferă oricărei regiuni un tampon de securitate în cazul schimbărilor de anotimpuri, evenimentelor extreme sau, în acest caz, războiului. IEA ar avea o capacitate de depozitare umplută la 90% până la 1 octombrie, pentru a menține casele calde în timpul iernii.

Accelerați implementarea energiei regenerabile, cum ar fi cea eoliană și cea solară. În 2022, se așteaptă ca UE să înregistreze o creștere cu 15% a energiei sale furnizate din energie regenerabilă, comparativ cu 2021, pentru creșterea cheltuielilor pentru noi instalații solare și eoliene și modele meteorologice favorabile. AIE recomandă accelerarea proiectelor de energie regenerabilă aflate în derulare prin abordarea întârzierilor în procesarea autorizațiilor. Acest lucru ar necesita mai mulți lucrători administrativi, asigurând o mai bună comunicare între autoritățile de autorizare, stabilirea unor termene-limită clare și digitalizarea aplicațiilor.

Mențineți deschise centralele nucleare existente și operați centralele de bioenergie la scară largă. Unele dintre reactoarele nucleare existente în Europa au fost scoase din funcțiune în 2021 pentru verificări de întreținere și siguranță, dar atunci când acele centrale electrice vor reveni în funcțiune anul acesta, vor contribui la generarea de energie curată. Centralele nucleare, odată construite, generează energie fără a emite gaze cu efect de seră. De asemenea, nivelurile comerciale de energie nucleară sunt de așteptat să înceapă la noua centrală nucleară a Finlandei în 2022, ceea ce va ajuta la îndeplinirea obiectivelor de emisie ale regiunii.

Citeste si...  Cel mai mare ziar elvețian spulberă PSD-ALDE pentru acțiunile împotriva statului de drept: Social-democrații, care se trag din comuniști/ Partenerii ALDE, liberal-democrați doar cu numele

O mână mică de reactoare nucleare ar fi fost programată să fie scoase din funcțiune în 2022 și 2023, dar dacă acele reactoare rămân operaționale, aceasta ar scădea cererea UE de gaz natural rusesc.

De asemenea, centralele bioenergetice care au funcționat la doar 50% din capacitate ar trebui să fie alimentate complet și să funcționeze la capacitatea lor maximă.

Protejați clienții vulnerabili. Când prețurile la energie cresc, companiile energetice se descurcă bine, în timp ce unii clienți se luptă adesea din punct de vedere economic. UE ar trebui să fie pregătită să sprijine plățile clienților cu venituri mici pentru facturile mari la energie. O modalitate de a ține cont de piața actuală cu prețuri ridicate la energie este de a aplica taxe temporare pe profiturile excesiv de mari de la companiile energetice și de a folosi banii adunați pentru a plăti facturile la energie pentru utilizatorii cu venituri mici.

Accelerează înlocuirea cazanelor pe gaz cu pompe de căldură. AIE solicită UE să-și accelereze ritmul de înlocuire a cuptoarelor pe gaz cu pompe de căldură în case.Dublarea ratei de instalare a pompelor de căldură în locuințe ar costa regiune 16,3 miliarde de dolari (15 miliarde de euro) și ar economisi încă 2 miliarde de metri cubi de gaz în primul an. Ideal ar fi, spune AIE, să creștem simultan proiectele de eficiență energetică în interiorul locuințelor.

Accelerarea programelor de eficiență energetică pentru clădiri și instalații industriale. În prezent, aproximativ 1% din clădirile UE sunt modernizate pentru a fi mai eficiente din punct de vedere energetic în fiecare an. Pentru a maximiza impactul, regiunea ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea eficienței celor mai puțin eficiente locuințe și clădiri nerezidențiale.

Citeste si...  În 19 țări europene numărul cazurilor de COVID-19 crește îngrijorător

De asemenea, IEA sugerează accelerarea instalării termostatelor inteligente pentru a reduce cererea de energie. Adopția ar putea fi accelerată prin acordarea de subvenții gospodăriilor pentru a instala unul, de exemplu.

Cereți publicului să-și reducă încălzirea. Majoritatea clădirilor au o medie de aproape 72 de grade Fahrenheit, iar solicitarea consumatorilor să-și reducă termostatul cu 1,8 grade Fahrenheit, sau 1 grad Celsius, are potențialul de a reduce cererea de gaz cu 10 miliarde de metri cubi.

Creșterea mecanismelor de fiabilitate a rețelei cu emisii scăzute. AIE recomandă ca UE să se concentreze pe adăugarea de flexibilitate rețelei electrice atât în ​​ceea ce privește rezistența prin schimburile sezoniere, cât și capacitatea de a face față creșterilor de cerere pe termen scurt. În prezent, gestionează fluxurile și refluxurile din cererea rețelei de energie cu gaze naturale stocate.

Îmbunătățirea fiabilității și flexibilității rețelei în viitor va depinde de un portofoliu divers de răspunsuri, inclusiv atât tehnologia bateriilor, cât și alte tehnologii de stocare a energiei la scară largă, pe termen lung. Unele gaze cu emisii scăzute de carbon produse în UE, cum ar fi biometanul, hidrogenul cu emisii scăzute de carbon și metanul sintetic, pot face parte din îmbunătățirea fiabilității rețelei, dar nu vor fi suficiente pentru a satisface cererea generală de energie.

Este de remarcat faptul că planul AIE este slab în comparație cu știrile despre un alt plan care ar veni marți din UE și ar reduce importurile rusești de gaze naturale cu 80% în anul viitor.


Distribuie articol:
2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *