Uleiul de masline este una dintre cele mai sanatatoase grasimi vegetale din lume. Odata cu cresterea in popularitate, piata a fost inundata de uleiuri de masline de proasta calitate, marea lor majoritate diluate cu alte uleiuri mai ieftine, dar promovate ca uleiuri de masline extravirgine.
Cum poti evita uleiurile de masline contrafacute? Cum se explica diferentele mari de preturi intre uleiurile de masline de pe piata? Cum poti identifica un ulei de masline de calitate? Afla raspunsul la aceste intrebari, dar si alte informatii interesante despre uleiul de masline.
Categorii de uleiuri de masline
Pentru a putea fi comercializat sub o anumita categorie, caracteristicile uleiului de masline trebuie sa respecte anumite standarde impuse de Uniunea Europeana. Clasificarea uleiurilor se face in functie de parametri bine stabiliti, precum nivelul de aciditate, indicele de peroxid, continutul de acizi grasi si continutul de steroli, aroma fructata si lipsa defectelor organoleptice.
Pe paza acestor parametri, au reiesit doua mari categorii:
- Uleiurile de masline virgine
Uleiul de masline extravirgin este categoria de cea mai inalta calitate. Din punct de vedere organoleptic, nu prezinta defecte si are o aroma fructata. Pentru a fi integrat in aceasta categorie, un ulei de masline nu trebuie sa aiba nivelul de aciditate mai mare de 0,8 %.
Uleiul de masline virgin poate avea anumite defecte senzoriale, dar la un nivel foarte scazut. Nivelul de aciditate nu trebuie sa depaseasca 2 %.
- Alte categorii de uleiuri de masline
Uleiul de masline compus din ulei rafinat si virgin este un ulei obtinut din amestecul de ulei de masline rafinat cu uleiuri de masline extra virgine si/sau virgine. Are o aciditate de pana la 1 %.
Uleiul brut din turta de masline: turta de masline este pasta reziduala obtinuta dupa extragerea uleiului din masline. Uleiul obtinut din aceasta pasta este denumit ulei brut din turta de masline.
Uleiul din turta de masline rafinat: uleiul brut din turta de masline poate fi rafinat si amestecat cu uleiuri de masline virgine. Gradul sau de aciditate poate fi de pana la 1 %
Uleiul de masline contrafacut – o problema globala.
In 2008 peste 400 de politisti italieni au desfasurat o operatiune de amploare pentru a destructura fabrici care adaugau clorofila in ulei de floarea soarelui si rapita si il vindeau ca ulei de masline extra-virgin. Peste 85 de fabrici au fost inchise in “Operatiunea Uleiul Auriu”. Uleiul era amestecat, parfumat, colorat si i se adaugau arome inainte de a fi vandut comerciantilor ca extra-virgin.
Urmand exemplul acestui caz, si Australia a investigat producatorii de ulei de masline si a descoperit ca niciunul dintre produsele lor nu erau pure. Nu au mai emis niciun certificat de producator in anul respectiv.
Acestea, precum si alte cazuri de inselaciune au determinat Universitatea din California sa desfasoare studii asupra a 124 marci de uleiuri de masline extra-virgine de import. Din pacate, au descoperit ca peste 70% dintre mostre au picat testul.
Cum poti alege un ulei de masline de calitate?
Extra-virgin
Cel mai bun ulei de masline este, evident, cel pur, extra-virgin si bio. Uleiul de masline extravirgin este cea mai putin procesata forma de ulei de masline. Datorita acestui fapt, isi pastreaza antioxidantii si vitaminele naturale.
Uleiul de masline extravirgin are un nivel de aciditate care nu depaseste 0,8 %. Cu cat aciditatea unui ulei de masline virgin este mai mica, cu atat este uleiul este mai bun. Aciditatea masoara cati din acizii grasi liberi care se regasesc in uleiul de masline au fost rupti din starea lor naturala si originala. Prin urmare, aciditatea este un indicator general al calitatii uleiurilor de masline virgine. Este un indice de deteriorare.
Eticheta BIO
Uleiul de masline bio este un produs alimentar sigur, 100% natural, care a trecut printr-un lant de controale in toate fazele productiei agricole: de la cultivarea si recoltarea maslinelor pana la prezentarea produsului pe raftul supermarketurilor. Nu contine ingrediente daunatoare sanatatii tale sau mediului, cum ar fi substante chimice, pesticide, erbicide, insecticide sau ingrasaminte artificiale. Eticheta „BIO” poate fi atasata numai acelor uleiuri care au fost produse in conformitate cu reglementarile produselor bio si care poarta certificatul relevant de la o autoritate de control.
Tipul de recipient in care este comercializat
Cei trei dusmani ai uleiului de masline sunt caldura, lumina si aerul. Un ulei de masline extravirgin de calitate este comercializat intotdeauna intr-o sticla intunecata, deoarece sticla intunecata o protejeaza de lumina. Bineinteles, exista si exceptii. Pot fi folosite si sticlele transparente, dar numai daca sunt impachetate in cutii.
Testul gustului
Daca ai ocazia sa testezi un ulei de masline inainte sa-l cumpari, fa-o! Daca este proaspat si autentic, un ulei de masline extravirgin ar trebui sa miroasa a masline proaspete – ierboase, verzi, si sa aiba gust usor amarui.
Nivelul de polifenoli
Cumperi ulei de masline extravirgin pentru a te bucura din plin de beneficiile sale pentru sanatate, nu? Deci, atunci cand degusti un ulei de masline, o modalitate prin care poti spune daca acesta are niveluri mai mari de polifenoli este prin aroma sa! Nivelul de amaraciunea, de piperare si de „iuteala” sunt foarte importante. Poate suna contraintuitiv, dar daca uleiul are o „piscatura” mai mare, acesta este de obicei un semn ca are in compozitia sa mai multi polifenoli.
Data expirarii
Pentru ca uleiul este stors din masline, cu cat data de expirare este mai mica, cu atat produsul este mai bun.
Pretul
Este un element care face diferenta. Daca pare prea frumos ca o sticla de ulei de masline extravirgin sa coste 14 lei, atunci asa este. De obicei, uleiurile de masline extravirgine de calitate sunt mult mai scumpe.
Iata, de exemplu, care sunt preturile unui uleiul de masline extravirgin bio premium – Peranza de la Bio Orto : 250 ml = 68 lei, 500 ml = 98 lei, 1L = 127.00 lei.
Uleiul de masline de inalta calitate este extras la rece. Asta inseamna ca producatorii „recolteaza” 1 litru de ulei de masline la 9-11 kg de masline. Acest ulei de masline are o concentratie crescuta de polifenoli, cu beneficii certificate pentru sanatate. In plus, multi producatori au costuri de productie mai mari datorita practicilor de cultivare ecologice prietenoase cu mediul. Aproape 80% din productia de masline este culeasa folosindu-se forta umana.
Luand in considerare toate aspectele de mai sus, acum stii cum se explica diferentele mari de preturi intre uleiurile de masline din comert.
Fa-ti stocul de ulei de masline premium profitand de pachetele promotionale din oferta magazinului online gourmet BioUp. Poti achizitiona cutii mix cu uleiuri de masline extra-virgine la pret redus.