Cum se vede lumea prin ochii lor, part.2

0

De la înaltul cerului și până în adâncul oceanelor, lumea animalelor se divide în multiple specii cu caracteristici unice. Dacă am sta să analizăm toată “ingineria” din spatele vieții pe planeta noastră, acest articol s-ar transforma într-o carte în toată regula. Așa că, în cele ce urmează vom discuta doar despre modul în care văd animalele lumea.

Cum se vede lumea prin ochii păianjenului săritor

Prima vietate de pe lista noastă nu este prea îndrăgită- păianjenul săritor
Primul lucru care trebuie menționat este faptul că păianjenul săritor are opt perechi de ochi. Da, ați citit corect! Pe lângă spectrul vizual lărgit al unei astfel de insecte, ea distinge mai multe culori decât omul și observă detaliile mult mai ușor.

Păianjenul săritor nu are nevoie de un dispozitiv de ultimă oră pentru a detecta razele ultraviolete. “Mama natură” l-a înzestrat cu abilitatea de a le observa cu doar doi ochi dintre cei opt. Un alt dar cu care este binecuvântată această insectă este distingerea culorilor.

Cum se vede lumea prin ochii șarpelui

Pentru început, vreau să vă spun că șerpii au două perechi de ochi, una pentru zi și una pentru noapte. Reptilele de acest tip, care sunt plecate la vânătoare pe timp de zi, au lentile naturale care le ajută să filtreze luminile ultraviolete. Ce norocoși!

Șerpii, care lucrează (vânează) pe timpul nopții pot observa orice obiect cald din jurul lor prin receptarea radiației infraroșu. Ca în filme!

Cum se vede lumea prin ochii calului

Calul, datorită poziției ochilor, are o viziune periferică foarte bună. Singurul punct vizual pe care nu îl poate atinge acest mamifer este propriul său nas. Spre deosebire de oameni, caii au doar două celule cu con (3 la oameni). Din această cauză, ei nu pot percepe un spectru larg de culori sau nu pot vedea la fel de bine ca noi. Singurele culori pe care caii le pot percepe sunt albastru și verde, dar în majoritatea timpului ei văd într-o nuanță de gri.

Cum se vede lumea prin ochii insectelor

Aceste vietăți, câteodată ne enervează, câteodată ne încântă vizual

Ochii insectelor sunt formați din sute de lentile de mici dimensiuni. De obicei, oamenii cred că insectele văd aceiași imagine replicată de sute de ori în fiecare lentilă. Ei bine, adevărul este că insectele aranjează puzzle-ul de imagini până când în final reușesc să compună un peisaj “singular”. Pentru a reuși să supraviețuiască, insectele și-au dezvoltat de-a lungul timpului vedere de tipul 360 de grade. Astfel, orice potențial prădător poate fi zărit.

Cum se vede lumea prin ochii rechinilor

Din adâncurile oceanelor, rechinii ajung printre rândurile noastre

Rechinii sunt prădători care au trebuit să se adapteze condițiilor de vânătoare din adâncuri. Ochii lor și-au dezvoltat un mecanism prin care permit să treacă o cantitate cât mai mare de lumină pentru a putea observa posibila victimă prin apă. Denumit și tapetum lucidum, acest strat reflectorizant reflectă lumina primită înapoi pe retină. Astfel, rechinii pot vedea de 10 ori mai mult decât oamenii  prin apa întunecată. Poziția ochilor le conferă avantajul de a vedea pe o rază de aproximativ 360 de grade.

Află cum se vede lumea prin ochii șobolanului

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele