Curtea Constituțională nu-i impune un termen lui Iohannis pentru revocarea lui Kovesi

0

Curtea Constituțională nu va impune președintelui Klaus Iohannis niciun termen în care să emită decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse CCR. De asemenea, motivarea deciziei privind conflictul constituțional dintre președinte și Guvern nu va conține nicio sancțiune la adresa președintelui Iohannis, au mai declarat sursele citate.

Astăzi motivarea va fi citită în plenul Curții Constituționale, iar dacă nu vor trebui făcute modificări, tot azi va fi trimisă la publicare.

Potrivit surselor citate, motivarea are 72 de pagini.

În ceea ce privește intervalul de timp în care președintele Klaus Iohannis ar trebui să emită decretul de revocare din funcție a șefei DNA, părerile sunt împărțite. Potrivit surselor din cadrul CCR consultate de G4Media.ro, poate fi luat în calcul sau termenul de 20 de zile pe care îl are președintele să promulge o lege adoptată de Parlament, sau termenul de 45 de zile pe care îl are la dispoziție Parlamentul să pună în acord cu decizia CCR un act declarat neconstituțional.

”De aici înainte nu ne mai privește pe noi ce va face președintele. Noi am spus ce trebuie să facă. Dacă refuză sau întârzie, problema devine una politică”, a explicat un judecător constituțional pentru G4Media.

În schimb, fostul președinte al Curții Constituționale a declarat pentru G4Media.ro că președintele României poate amâna la infinit luarea unei decizii, din moment ce în constituție nu este prevăzut niciun termen în care ar trebui să pună în aplicare o decizie CCR.

O altă opinie a fost exprimată de profesorul de drept constituțional Radu Carp, care a declarat că președintele Iohannis trebuie să acționeze cu bună credință.

Întrebat de G4media.ro dacă poate preşedintele să amâne revocarea lui Kovesi până în ultima zi a mandatului ei, adică până în mai 2019, Carp a răspuns: “Poate să amâne oricât, dar normele constituţionale trebuie interpretate cu bună credinţă, inclusiv deciziile CCR, interpretate în sensul de a produce efecte şi nu de a nu produce efecte. O amânare pe o perioadă foarte lungă ar încălca acest principiu.”

Un alt termen în care președintele ar trebui să emită decretul de revocare din funcție a șefei DNA a fost vehiculat de fostul ministru al Justiției Florin Iordache săptămâna trecută.

Citește și Judecătorul CCR, care nu a semnat sesizarea CCR:„Are un conținut diferit față de ce s-a discutat în ședință”

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele