Curtea îl lasă pe ”Ciordache” să dețină funcția de șef al Consiliului Legislativ

0

Curtea îl lasă pe ”Ciordache” să dețină funcția de șef al Consiliului Legislativ. CCR a respins sesizările PNL și USR în cazul alegerii lui Florin Iordache și George Dircă la Consiliul Legislativ, pentru că nu are competența de a verifica îndeplinirea condiției subiective referitoare la buna reputație profesională, transmite instituția printr-un comunicat.

 

Curtea a respins, „ca neîntemeiate, sesizările de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.29/2020 privind numirea domnului Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, sesizări formulate de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaților și, respectiv, liderul Grupului Parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților.

A respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.30/2020 privind numirea domnului George Edward Dircă în funcția de președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare a Consiliului Legislativ, sesizare formulată de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaților”, transmite Curtea Constituțională.

Curtea a reținut, în esență, hotărârile care au fost adoptate cu votul majorității parlamentarilor prezenți (simplă).

Vezi USR și PNL se acuză de numirea lui Florin Iordache ca șef al Consiliului Legislativ

„Față de criticile de neconstituționalitate aduse Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020, Curtea a stabilit, în conformitate cu jurisprudenţa sa constată, că nu are competența de a verifica îndeplinirea condiției subiective referitoare la buna reputație profesională, această competență exclusivă și discreționară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie.

Totodată, Curtea a reţinut că procedura de numire a preşedintelui Consiliului Legislativ cunoaște doar două etape: data adoptării hotărârii de numire și data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite în funcţia menţionată trebuie să înceteze la momentul depunerii jurământului, dată care semnifică preluarea funcției și a atribuțiilor aferente acesteia”, anunță CCR.

Vezi și Casoteca.ro – magazin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele